- Her blir vi møtt med respekt

IKKE LEGG NED!: Lise Hay og Yusuf Hassan Muhamud (foran) kjemper sammen med de andre foreldrene og ansatte for å berge Berglia barnehage.

IKKE LEGG NED!: Lise Hay og Yusuf Hassan Muhamud (foran) kjemper sammen med de andre foreldrene og ansatte for å berge Berglia barnehage. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kjemper mot nedleggelse av integreringsbarnehage på Finnsnes.

DEL

Somaliske Yusuf Hassan Muhamud kom til Finnsnes for seks år siden, og har to barn som går i Berglia barnehage. En sentrumsbarnehage som er kjent for stort etnisk mangfold og god integrering av flyktningfamilier.

- Det er her vi vil ha barna våre. Alle er fornøyde med barnehagen. Her blir vi innvandrerfamilier møtt med respekt, og ingen barn blir mobbet, sier Yusuf.

Nå kjemper han og de andre foreldrene sammen med de ansatte for å beholde barnehagen, etter at det kommunale oppvekstutvalget i forrige uke gikk inn for nedleggelse.

- Det blir sorg hvis barnehagen legges ned. Her er mange nasjonaliteter bundet sammen. Politikere skal ikke splitte folk, de skal samle, sier han.

En tredjedel av de 32 barna er flyktningbarn, og totalt 15 nasjonaliteter er representert.

- Jeg er veldig skeptisk til å flytte barna i en annen, større barnehage. Det er også mange av innvandrerne som ikke har bil, og det blir vanskelig å bruke en barnehage som ligger fem kilometer unna. Da tror jeg flere heller vil velge å være hjemme med barna, sier Yusuf Hassan Muhamud.

LES OGSÅ: Denne barnehagen er ikke som alle andre

Vil spare penger

Bakgrunnen for forslaget om å legge ned barnehagen er at det totalt er 68 ledige plasser i barnehagene i området Finnsnes/Silsand. Her er det i seinere år bygd flere nye, store barnehager. Samtidig trenger de eldste barnehagene, som Berglia, renovering av det bygningsmessige. Tanken er derfor at man kan spare penger på å legge ned, flytte barna til andre barnehager hvor det er ledig kapasitet og slippe renoveringen. Leder i samarbeidsutvalget Lise Hay er ikke imponert.

- Dette er veldig kortsiktig tenkt. Finnsnes er en by i utvikling, og vi trenger alle sentrumsbarnehagene. I Berglia barnehage er det ingen ledige plasser, men venteliste hvert år, sier hun.

Blir flere barn

Hun undrer seg også over den plutselige overkapasiteten som skal ha oppstått, og viser til at det seinest i februar var forslag om å utvide en privat barnehage på grunn av behov for flere plasser. Den utvidede barnehageretten for de minste barna tilsier også økt behov. I tillegg viser befolkningsframskrivingen fra SSB at antall førskolebarn i Lenvik i løpet av ti år vil øke med 66. En eventuell kommunesammenslåing, og Finnsnes som sentrum i en storkommune, vil øke presset ytterligere.

- Legger de ned en barnehage nå, så står de på bar bakke når barnetallet øker. Jeg skjønner at kommunen tenker økonomi, men det er mye billigere å renovere Berglia enn å måtte skaffe ny tomt og bygge ny barnehage om fem år, sier Hay.

Ødelegger miljøet

Hun var selv aldri i tvil hvor hun ville ha barna sine når hun flytta til Finnsnes. I tillegg til det etniske mangfoldet har barnehagen et veldig stort uteområde, og det er nært og trygt på alle måter. Plasstillitsvalgt Ann-Helen Arnesen peker også på at det er et svært godt og tett arbeidsmiljø i barnehagen.

- Det er ansatte som har vært her i opp mot 20 år. Blir barnehagen lagt ned, så spres vi for alle vinder. Det ødelegger også arbeidsmiljøet, sier hun.

I et brev til politikerne i Lenvik skriver de tillitsvalgte blant annet:

«Det er mange som blir berørt av denne beslutningen. Når det treffer oss så totalt, er det vanskelig å holde følelsene tilbake. Det er viktig å huske i endringens tid at vi tillater oss selv å være mennesker. Det er jo akkurat det vi oppmuntrer barna til. Vi tror på mangfold og oppmuntrer alle til å stole på det at de er gode nok som de er. Vi ønsker å lære barna å ta vare på seg selv og andre mennesker. Og vi står samlet nå».

Saken skal behandles av politikerne i kommunestyret torsdag, og mange foreldre og ansatte vil møte opp der for å vise sitt engasjement for barnehagen.

- Vi skal oppføre oss ordentlig, men vi skal vises, sier Lise Hay.

Artikkeltags