Her er tegnene på at barnet ditt har god selvfølelse

Birgit Semundseth er sosial entreprenør og lisensiert mental trener. Hun har jobbet i tett samarbeid med psykologer, helsesøstre, barnevernspedagoger, lærere og barnehagepedagoger for å utvikle kurset Barnas Plattform.

Birgit Semundseth er sosial entreprenør og lisensiert mental trener. Hun har jobbet i tett samarbeid med psykologer, helsesøstre, barnevernspedagoger, lærere og barnehagepedagoger for å utvikle kurset Barnas Plattform. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

- En felle er å ofte bare anerkjenne det barnet gjør.

DEL

- I den grad foreldre kan gis ansvar for at barn har, eller utvikler en dårlig selvfølelse, så handler det i hovedsak om at foreldrene ikke klarer å gi barna følelsen av at de er verdifulle, som den de er, sier Birgit Semundseth, til Side2.no.

Birgit er utdannet lisensiert mental trener og hun har utviklet foreldrekurset Barnas Plattform i samarbeid med psykologer, helsesøstre, barnevernspedagoger, lærere og barnehagepedagoger og de fleste som holder kurs er pedagoger.

Semundseth kaller seg sosial entreprenør, altså en person som bevisst tar tak i et bestemt samfunnsproblem og etablerer en ny løsning.

Slik ser du om barnet har god selvfølelse

Ifølge Semundseth ser du at et barn har god selvfølelse ved at de stort sett er fornøyde, trygge, sterke og glade.

Lav selvfølelse kjennetegnes ved at barnet er utrygg, sint, engstelig, nedstemt, sliter sosialt eller sliter med å sovne om kvelden.

- Anerkjenn barn for den de er

- Hvordan skal man få barn til å føle seg verdifulle?

- Det viktigste er å vite hvordan. Det er jo ekstremt sjeldent at foreldre ikke gjør sitt beste for barna, så når dette skjer så er det ubevisst, eller som følge av at foreldrene ikke har kompetanse rundt dette. Her er det nok noen foreldre som helt ubevisst tråkker litt feil innimellom.

- På hvilken måte?

- Det er viktig å anerkjenne barn for den de er og ikke bare for det de gjør. Når vi anerkjenner barna for det de gjør, så bygges det hovedsakelig selvtillit. Det er også viktig, men selvsagt i passe doser, slik at barna ikke får et urealistisk bilde av hva de kan få til.Barn trenger en god balanse av god selvtillit og god selvfølelse.

Semundseth forklarer hvordan man som foreldre kan gi god selvtillit, men ikke nødvendigvis selvfølelse, på denne måten:

- Dersom barnet får veldig mye positiv oppmerksomhet når han eller hun er flink til å spille fotball eller andre aktiviteter, men ikke anerkjennelse for at det har et godt hjerte, er oppfinnsom eller andre ting, så kan barnet føle at det kun er bra nok når det leverer på fotballbanen. At barnet må prestere for å være bra. Dette kan gi dårlig selvfølelse for barnet, sier hun til Side2.no.

- Hvorfor er både god selvfølelse og god selvtillit viktig?

- Begge områdene påvirker oss mennesker i stor grad hver eneste dag. Du kan for eksempel ha dårlig selvfølelse, men god selvtillit. Det betyr at du har tro på at du mestrer men du kan likevel ha det trasig innvendig.

- Selvtillit er viktig på skolen

- Selvtillit er viktig fordi du trenger troen på at du kan klare ting. Du trenger tro på at du kan mestre noe bedre, for eksempel når du skal lære nye ting på skolen. Selvfølelse er viktig for å ha det bra med seg selv, for å skape gode relasjoner med andre og være trygg i ulike situasjoner. Rett og slett at du er god nok som den du er.

Grunnen til at hun utviklet kurset Barnas Plattform var tilbakemeldinger hun fikk fra voksne da hun holdt andre typer kurs.

- Mange voksne skulle ønske at de hadde utviklet god selvfølelse og selvtillit da de selv var barn. Og de ønsket verktøy for å kunne gi dette til egne barn.

Hun ville også gjøre det enkelt å praktisere i hverdagen og derfor er også verktøyene enkle og tar kort tid å gjennomføre, sammen med barna.

- Verktøyene man lærer på kurs tar bare 10 minutter å gjennomføre. Noe som er praktisk og enkelt å få til i en hektisk hverdag, hevder hun.

- Sett fokus på livsglede

På kurset brukes det god tid på å forklare forskjellen på selvtillit og selvfølelse og viktigheten av en god balanse for barnet.

- Essensen i verktøyene foreldre får med seg hjem, er å skape livsglede og gjøre barna trygge og sterke innvendig.

- Hvordan da?

- Det er helt enkle verktøy som for eksempel å snakke om de gode tingene som er skjedd i løpet av dagen ved middagsbordet. Spør barnet ditt hva det beste de har opplevd i dag er og la alle i familien gjøre det samme. Det setter fokus på livsgleden.

Et annet verktøy, forklarer Semundseth, er en app hvor det er spilt inn en 3 minutters massasje (lett berøring) som barna får av foreldrene.

- Dette er ment å brukes før leggetid og disse tre minuttene skaper en god avslutning på dagen og nærhet mellom foreldre og barn, forklarer Birgit.

Et annet verktøy på appen er «de gode ordene» som spilles på lav styrke når barna legger seg til å sove. Da får de eksempelvis høre:

«Jeg er verdifull»

«Jeg er god og mange er glad i meg»

«Jeg tar godt vare på meg selv og andre»

- Dette verktøyet evner å både styrke og opprettholde barns selvfølelse og selvtillit, sier hun.

- Hvem trenger disse verktøyene?

-Vi har mange ressurssterke foreldre på kurs som bruker verktøyene rent forebyggende eller fordi barna har fått utfordringer på en eller flere måter. God selvfølelse og selvtillit er viktig for alle i alle aldre.

 - Fort gjort å få en dårlig avslutning

- I dag er mange foreldre helt fenomenale til å følge opp barna sine, men mange trenger å vite hvordan de konkret kan legge til rette for at barna skal ha det best mulig med seg selv og i relasjoner med andre. Mange syns det kan være vanskelig i en tøff hverdag. Det kan være lett å få en dårlig avslutning på dagen dersom man er sliten, har slitsomme dager med mye aktiviteter og lunta er litt kortere. Dette er en av grunnene til at flere av Barnas Plattform-verktøyene brukes ved kveldstid.

- Hvordan merker man at barn har fått bedre selvtillit og selvfølelse?

- Foreldre som har brukt verktøyene i en periode forteller at barna får det mye bedre. Dette i form av at barna blir gladere, mer fornøyde, tryggere, får bedre relasjoner til andre, bedre resultater på skolen, sovner raskere på kveldene, bedre søvn også videre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken