Setter inn fjernstyrt mini-ubåt i søket etter styrtet helikopter. - Leter så lenge det er håp

SØKER: KV Barentshav og Polarsyssel i bakgrunnen drev fredag fortsatt søk i området hvor helikopteret gikk ned.

SØKER: KV Barentshav og Polarsyssel i bakgrunnen drev fredag fortsatt søk i området hvor helikopteret gikk ned. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Søk og redningsaksjon etter det savnede helikopteret fortsetter.

DEL

Søket etter det savnede russiske MI-8-helikopteret fortsetter. Lørdag ettermiddag klokken 13.30 ble en fjernstyrt mini-ubåt satt inn i søket. KV Barentsburg styrer operasjonen som i løpet av seks timer vil undersøke havbunnen i det mest aktuelle leteområdet, melder Hovedredningssentralen i en pressemeldingen.

Torsdag kveld ble det lokalisert et område 2–3 kilometer utenfor den russiske gruvebyen Barentsburg, hvor det er blitt observert luftbobler og sterk drivstofflukt. Det er i dette området søket nå konsentrerer seg om.

- I en redningsaksjon leter man så lenge det er håp- og litt til. Parallelt starter man nå opp forberedelser til en aksjon for søk etter antatt omkommet (SEAO), heter det i pressemelding.

Det innebærerer at politiet ved Sysselmannen på Svalbard får ansvaret for et slikt søk, med støtte fra en  koordinator fra Nordland politidistrikt.

- Det jobbes nå med å bringe inn ressurser som kan være egnet til å bruke i en søk etter antatt omkommet operasjon. Dersom det blir spørsmål om å heve helikoptret fra sjøen vil dette skje i et samarbeid mellom politiet v/ Sysselmannen og Statens havarikommisjon, står det i pressemeldingen.

Russisk bistand godkjent

Lørdag formidadg har redningshelikopter med ekstra mannskaper fra Røde Kors drevet strandsøk fra luften. Disse ble avsluttet uten noen funn.

Polarsyssel søker med sonar i søksområdet, KV Senja er også med og har koordineringsansvaret.

I tillegg har et russisk fly blitt godkjent for å hjelpe til i søket. Godkjenningen ble gitt av norske myndigheter. Det er ikke ennå framme på Svalbard, men vil ankommme med utstyr og mannskap.

Redusert sikt

Værforholdene på Svalbard er fortsatt utfordrende med nordlig kuling, sluddbyger og minus fire grader i området hvor redningsaksjonen foregår. Det medfører redusert sikt, men har ikke stoppet søkene, melder redningssentralen.

Åtte russere om bord

Alle de åtte om bord i helikopteret var russiske statsborgere, ifølge nyhetsbyrået Tass. Fem av dem var besetning og tre var passasjerer. Disse skal være forskere.

Hongset sa til Svalbardposten torsdag kveld at når det gjelder å finne overlevende, kommer det an på hva slags utstyr de har.

– Om noen har havnet i sjøen i fritidsjakke uten flytemidler og overlevingsdrakt, vil de nok ha omkommet for lang tid siden. Om de har flytedress og har gått i redningsflåte, kan de holde seg i live langt lenger.

Den første nødmeldingen kom i 16-tiden torsdag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken