Har lokalisert interessant objekt i søkeområdet etter styrtet helikopter

NYTT SØK: Et interessant objekt skal sjekkes i to faser. UAV-en Hugin (på bildet) settes ut igjen for å sjekke objektet søndag morgen.

NYTT SØK: Et interessant objekt skal sjekkes i to faser. UAV-en Hugin (på bildet) settes ut igjen for å sjekke objektet søndag morgen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ingen konkrete data etter undervannssøk, men nå sjekkes dette objektet nærmere

DEL

SISTE: Vraket etter helikopteret er funnet. Les mer her.

Letingen etter det savnede helikopteret etter styrten utenfor Barentsburg torsdag denne uka, fortsetter med full styrke.

Lørdag kveld avsluttet en miniubåt et undervannssøk. Dataene ble lastet opp i løpet av natta og ble tilgjengelig fra Kystvaktskipet KV Barentshavet søndag morgen.

Dataene er ikke konklusive, melder Hovedredningssentralen søndag morgen.

- Men et interessant objekt er lokalisert i søkeområdet. Dette objektet sammenfaller med tidligere observasjoner gjort med sonar fra fartøyer på overflaten og undervannsfarkoster, skriver HRS i ei pressemelding.

Til Nordlys opplyser de at man snart vil ha mer informasjon om selve objektet.

- Denne observasjonen vil bli sjekket ut i to faser. Først vil forskningsskipet «G. O. Sars» sette ut sin ROTV, deretter vil KV «Barentshav» sette ut UAV’en «Hugin» igjen for å sjekke ut dette objektet, men data vil ikke være tilgjengelig før tidligst klokken 1200.

Sysselmannens fartøy «Polarsyssel» vil ta om bord russiske mannskaper som skal starte søk med et tauet sonarsystem. Overflate- og strandsøk med helikopter vil bli videreført.

Forskningsskip i søket

Det ble fredag gjort søk med et norsk og et dansk overvåkningsfly. En miniubåt som ble fløyet til Spitsbergen sent torsdag kveld kunne ikke brukes fordi den var for liten.

Lørdag ankom også Havforskningsinstituttets skip G.O. Sars søksområdet i Isfjorden. Skipet er svært stillegående og har sonarutstyr om bord som skal brukes i søket. Fra før deltar Sysselmannens skip Polarsyssel og kystvaktskipene Barentshav og Senja i søket.

- Akkurat nå er han på vei inn til Longyearbyen med folk og materiell og så skal han ut igjen, sier redningsleder Sten-Rune Nikolaisen til Nordlys ved 20-tiden lørdag kveld.

G.O. Sars skal etter planen ta om bord et fjernstyrt undervannsfartøy kalt Ægir. Fartøyet skiller seg fra Barentshavs undervannsfarkost ved at det henger i en kabel under moderskipet. Ægir skal etter planen flys til Svalbard med et Hercules transportfly, men detaljene rundt dette var ikke klare lørdag kveld. 

Russiske hjelpemannskaper på plass

NRK Troms melder søndag morgen at et russisk fly med 40 russiske passasjerer har ankommet Longyearbyen for å bistå i søket.

Det russiske Ilyushin Il-76 TD-flyet ankom Longyearbyen natt til søndag. Russerne er dykkere og spesialmannskap som kan bistå i søket.

Ifølge NRK fikk mannskapene briefing allerede da de ankom natt til søndag. Sysselmann Kjerstin Askholt har bedt om bistand spesielt med tanke på dykking.

– Vraket kan ligge på ned til 300 meters dyp og det krever spesialkapasiteter som vi ikke har på Svalbard, sier hun til NRK.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken