Venter nye svar om helikopterulykken søndag morgen

MINIUBÅT: Miniubåten Hugin ble brukt i søket. Svarene fra søket er ventet søndag morgen.

MINIUBÅT: Miniubåten Hugin ble brukt i søket. Svarene fra søket er ventet søndag morgen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ny miniubåt i aksjon på havbunnen i Isfjorden.

DEL

BARENTSBURG (Nordlys): Lørdag kveld pågikk søket for fullt etter det russiske helikopteret som ble meldt savnet utenfor Barentsburg torsdag ettermiddag. Helikopteret var på vei fra den nesten fraflyttede russiske byen Pyramiden til helikopterbasen Kapp Heer utenfor Barentsburg med åtte mennesker om bord, men kom aldri fram.

Åtte mennesker, tre forskere og fem besetningsmedlemmer, var om bord i det russiske Mi-8 helikopteret som ble operert av et russisk selskap på vegne av det statlige russiske gruveselskapet Trust Arktikugol.

Lørdag ettermiddag ble det iverksatt søk med et såkalt autonomt undervannsfartøy, en miniubåt som opererer avsøker havbunnen i sekstimersintervaller etter et forhåndsprogrammert rute.

Ubåten må avslutte et søksintervall før det er mulig å laste ned informasjonen den har samlet inn på moderskipet KV Barentshav, ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Resultatene fra miniubåtens første sekstimerssøk var først ventet å foreligge sent lørdag kveld.

OPPDATERT KL 22: Svarene vil ikke foreligge før tidligst søndag morgen.

Forskningsskip i søket

Det ble fredag gjort søk med et norsk og et dansk overvåkningsfly. En miniubåt som ble fløyet til Spitsbergen sent torsdag kveld kunne ikke brukes fordi den var for liten.

Lørdag ankom også Havforskningsinstituttets skip G.O. Sars søksområdet i Isfjorden. Skipet er svært stillegående og har sonarutstyr om bord som skal brukes i søket. Fra før deltar Sysselmannens skip Polarsyssel og kystvaktskipene Barentshav og Senja i søket.

- Akkurat nå er han på vei inn til Longyearbyen med folk og materiell og så skal han ut igjen, sier redningsleder Sten-Rune Nikolaisen til Nordlys ved 20-tiden lørdag kveld.

G.O. Sars skal etter planen ta om bord et fjernstyrt undervannsfartøy kalt Ægir. Fartøyet skiller seg fra Barentshavs undervannsfarkost ved at det henger i en kabel under moderskipet. Ægir skal etter planen flys til Svalbard med et Hercules transportfly, men detaljene rundt dette var ikke klare lørdag kveld. 

Helikoptersøk

Lørdag har det også foregått søk med redningshelikoptrene til Sysselmannen.

- Det har vært fløyet langs land i dag for å lete etter rester, men de har ikke gjort funn, sier Nikolaisen.

Lørdag kveld hadde operasjonen i Isfjorden fremdeles status som redningsaksjon. Det vil si at myndighetene formelt sett fortsatt antar at menneskene om bord kan være i live.

To representanter fra Sysselmannen var lørdag i Barentsburg der de gjennomførte flere avhør i forbindelse med etterforskningen etter ulykken.

Like før klokka 22.00 lørdag kveld var resultatene ikke klare.

- Vi har ikke noe resultater før tidligst klokka 23, sier Nikolaisen.

Like etterpå oppdaterte HRS sin Twitter med følgende beskjed:

UAV’en «Hugin», som har avsøkt et område nord av Kapp Heer i kveld, er nå hentet opp igjen. KV Barentshav har informert HRS om at data ikke vil være tilgjengelige før klokken 0800 i morgen.

KV Senja og KV Barentshav vil fortsatt operere i søksområdet, og forskningsskipet G. O. Sars vil gjennomføre et søk med avanserte sonarsystemer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken