(Nordnorsk debatt)

Forskerne har talt: Folk som driver med hagearbeid er mindre stresset enn andre. Å grave i jord kan redusere depresjon og angst, øke livsglede og styrke følelsen av tilhørighet. Hagefolket er sikkert også penere, slipper blodpropp og alzheimer og blir nok så gamle at de må slås ihjel. I tillegg er de vel mer optimistiske enn andre. Det er ingen som graver ned ei gulrot i mai om man tror verden går under før august.

Jeg ligger dårlig an. I hagen min er det anarki og hjemme-alene-fest. Jeg har ikke hatt jord på hendene i hele sommer. Så langt har min eneste hagesyssel vært misunnelige blikk kastet over til naboens plen. Gresset er faktisk grønnere på den andre siden. Myye grønnere. Min gressmatte er full av ugress og voksende skam.

Jeg har hatt mulighet til å gi utearealet en botanisk boost, bevares. Vi får alle invitasjon til hagefesten. Allerede mens vi fortsatt hørte duren av snøfreseren som pløyde seg gjennom isvoller og snøskavler kom den første reklamen som innstikk i lokalavisa. Plantasjen har åpent hele uka og folk strømmet til og stappet bilen full av stauder og ripsbusker og plantejord tidlig på vårparten. De aller rikeste hadde hagedesignerne tuslende rundt utenfor huset lenge før gresset klarte å gro. Det er hage-samuraier og Blomster-Finn lookalikes nok til alle. Rådene er dyre, men det er ingen timian å miste siden sommeren er så kort her nord. Årets hotteste hagetrend er visstnok basseng, om man lar seg friste eller fryse.

De som har mer flaks enn penger kan dukke opp på TV. TV2-Bergersen og hagehjelperne tørker svetten med håndbaken etter innsatsen og smiler stolt idet huseierne hopper fram fra hushjørnet, lamslåtte av overraskelse over hageforvandlingen. En hver kanal med respekt for seg selv har et hageprogram vi kan svitsje inn til for inspirasjon.

Og på Instagram er hagelivet rosenrødt. #hageglede#erdetingensomerinnelenger?

Nordmenn har lenge vært europamestere i oppussing. Nå er kranene på kjøkkenet så krommet og speilene så runde at vi må vi trekke ut for å finne mer arbeid og mer å bruke pengene på. Og selv om vi har både dusj og peis og kjøkkenbenk inne, flytter vi det ut. Pandemien har fått oss til å finne fram vår indre bonde, stod det i et pressemelding fra Felleskjøpet. Vi reiser ikke og vil klare oss selv. Dessuten er det dårlige vekstvilkår for reisedrømmer for tida, så feriepengene legges i blomsterbed og terassemøbler. I koronaåret 2020 nådde hageinteressen nye høyder. Folk trakk ut i hagen for å få luft og avstand nok til andre.

15 prosent av nordmenn har hage utenfor boligen sin. På steder med mindre enn 2000 innbyggere er det kun fire prosent som ikke har egen hage. Hele 41 prosent i Oslo har ikke tilgang til hage. Slik går det når man bor i byen. I følge forskerne er det visstnok roten til mye vondt. Og verre skal det bli, når fortettingspolitikken gjør at betong prioriteres over begoina og andre buskevekster.

Når politikerne har vedtatt fortetting, er det ofte de grønne områdene som taper terreng.

Under pandemien har forskere fra NINA ved hjelp av treningsappen Strava sett hvordan bruken av parker og uteområder økte. Folk i isolasjon trakk til grønne lunger og friområder. Det er et signal vi må ta på alvor i byplanleggingen, mener forskerne. Tilgang til grøntområder i bykjernen er avgjørende for god helse.

Ikke rart en hel nasjon leker i drivhusene og stormer gartneriene for å sikre seg blomster og stauder nok til å prate med gjennom hele sommeren og potensielt nye kriser.

For min del blir det nok først og fremst en alvorsprat med hekken av høymuggel.

Jeg kan true med betong.