Gå til sidens hovedinnhold

Silje reiste 340 mil for å delta på eliteutstilling i sør. Vant hele greia med denne skjønnheten

Artikkelen er over 4 år gammel

- I verdensklasse, mente dommerne om føllet Rochelle fra Bardu.

Hun er bare fem måneder gammel, men har allerede plantet sine små hover øverst på pallen. Hoppeføllet RGS Ranums Rochelle stakk av med førsteplassen da landets beste unge varmblodshester skulle kåres i Horten lørdag.

Det er slett ikke hverdagskost for en ridehest avlet fram i Nord-Norge og Bardu.

Beste føll

- Nei, hun ble jo faktisk det beste hoppeføllet i hele Norge, stråler Silje Marie Fagertun Kristiansen på telefon på vei hjemover mandag kveld.

Sammen med ektemann Frode reiste hun hele 340 mil tur retur med hoppa Cenzuel og premieføllet Rochelle for å delta på eliteutstillingen for de aller beste ridehestene oppdrettet i Norge.

 

- Vi ønsker jo å lage gode hester for dressursporten, og da må vi reise langt siden de store finalene er på Østlandet.

Knallkarakterer

Seieren kom likevel ikke helt uventet, for Rochelle har allerede høstet knallkarakterer på regional utstilling. Fem ni-tall har hun tidligere fått av dommerne. Ti er det beste, men det er det knapt noen som får.

I helgas finale fastslo dommerne at Rochelle er en hest i verdensklasse.

 

Karakterene gis blant annet for hestens bevegelser og gangarter - selve grunnlaget innen dressursporten som er i vekst i Norge. Likevel avles det fortsatt i det små. Rundt 120 føll fødes årlig. Til sammenligning er Sverige oppe i rundt 4000 føll i året.

- Da var det jo artig å høre at den svenske dommeren var glad for å ha kommet siden kvaliteten var så høy, sier Kristiansen, som altså er en av få oppdrettere i nord.

Solgt på flekken

- Det har vært helt fantastisk, og det føles som hele Nord-Norge heier på oss, sier Silje, som har to avlshopper hjemme i Bardu.

Så langt har hun avlet 14 føll. Alle har vært kvalifisert for eliteutstilling, men dette er første gang de har tatt turen til finalen. Premieføllet hadde Silje i utgangspunktet tenkt å beholde selv.

- Men så fikk jeg et bra bud der nede, så Rochelle ble igjen.

Venter nytt føll

Hva må man så ut med for å kapre et slikt premieføll? Kristiansen røper at budet var sekssifret. Men så blir man neppe rik på hesteoppdrett i liten skala i Norge.

- Men det er veldig artig med en slik anerkjennelse. Det viser at man gjør noe riktig, sier Silje, som også har avlet fram mor til føllet.

Faren heter «Revolution» og kommer fra Tyskland. Han ble i 2015 solgt for 1,2 millioner euro. Oppdrettere betaler for sæd fra hingsten.

Førstepremien til Rochelle ga stor motivasjon for et nytt avlsår i Bardu. Silje og familien satser på 1-2 føll i året, og venter nå et nytt etter hingsten Springbank II. 

Kommentarer til denne saken