Ole måtte kjøre 280 kilometer for å få sette inn penger i banken

Ole Anders Hætta fortviler over den nedlagte bankfilialen i Kautokeino.

Ole Anders Hætta fortviler over den nedlagte bankfilialen i Kautokeino. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Sist helg hadde bygdelaget Avzze i Kautokeino et betydelig overskudd etter en konkurranse. I etterkant ønsket bygdelaget å sette pengene inn på konto, men det skulle vise seg å bli særdeles vanskelig.

Stort beløp

I Kautokeino er det kontordag for Sparebank 1 én dag i uka, men her kan man verken sette inn, eller ta ut kontanter. Da gjenstår det bare én mulighet: Dra de 28 milene til filialen til Alta.

– Vi satt igjen med 70.000 kroner. Hva i all verden skulle vi gjort med pengene hjemme? Vi måtte jo få de inn på konto, sier Ole Anders Hætta til Nordlys.

Det var Altaposten som første omtalte saken.

Ironisk

Han og kona May Toril Hætta tok den lange turen på til sammen 28 mil.  Det ble to timer hver vei i bil.

– Jeg er jo kunde i Sparebank 1 personlig, men jeg klarer ikke forstå hvorfor de har tatt fra oss banktilbudet. Hva med de eldre i samfunnet? spør Hætta.

Det var i mars i år at det ble kjent at Sparebank 1 la ned 21 filialer i Nord-Norge. Flest filialer ble lagt ned i Troms, mens i Finnmark ble avdelingene i Kautokeino og Havøysund lagt ned. Hætta forklarer at dette ble servert kake og kaffe, før dørene  i Kautokeino ble låst for godt. Det klarer ikke Hætta forstå.

– Det var en ironi oppi det hele som jeg ikke klarte å forstå. Der satt de og markerte stenginga med kaker og kaffe. Jeg måtte spørre hva som var hensikten med det.

Penger med landpostbud

Hætta forklarer at kunder av DNB har en lettere vei til banken. Man kan enten benytte seg av Post i Butikk, eller så kan man sende pengene sine med landpostbudet.

– Men da må man som sagt være kunde av DNB, og det er ikke jeg.

– Tror du Sparebank 1 kommer til å snu i denne saken når de ser hvilken problematikk som oppstår?

– Nei. Det tror jeg ikke.

Forstår skuffelsen

Morten Tønder Albertsen, fagansvarlig for kommunikasjon i Sparebank 1 Nord-Norge, forteller til Nordlys at bedrifter og organisasjoner har mulighet til å sette penger inn i en nattsafe. Disse pengene vil så bli hentet og tatt med til en av Sparebankens filialer. Tjenesten koster imidlertid penger og kan ikke benyttes av privatpersoner.

De som ønsker å sette inn penger selv må dra til en av bankens filialer, for Kautokeino blir det da filialen i Alta.

Albertsen forteller at han forstår folk ble skuffet da de la ned avdelingen i Kautokeino i vår.

- Vi har stor forståelse for at en lokalbank betyr mye for mange folk. Så vi skjønner at de ble skuffet da vi la ned filialen. Vi har kontorer ti steder i Finnmark, men vi vet jo at det er store avstander i fylket, så det er beklagelig at etterspørselen av den type tjenesten man leverer i en filial har gått så mye ned at vi må måtte stenge.

-  Ifølge Hætta har DNB-kunder mulighet til å bruke Post i Butikk når de vil sette inn penger. Kan Sparebank-kunder også benytte seg av dette?

- Jeg vet ikke nøyaktig hva DNB tilbyr folk, men Sparebanken har ikke en slik ordning.

Artikkeltags