- Enkelte hus må totalrenoveres når de først kommer til

Artikkelen er over 5 år gammel

Fjoråret var rekordår for rotte- og musskader.

DEL

Forsikringsselskapet Gjensidige ga i fjor erstatning til boligeiere med skader forårsaket av rotter og mus for 25 millioner kroner.

Nå er "rottesesongen" her igjen - og det gjelder å sikre seg mot skadedyrene.

- Med kaldere vær har vi allerede fått meldinger fra fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i hus og hytter, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

Ifølge Eklo var fjoråret rekordår for skadedyr-saker. Han oppfordrer folk til å ta en opprydding i huset og rundt hagen. For hvis skadedyrene først kommer til, er det vanskelig å bli kvitt dem.

Unngå overfylte søppeldunker

Her er Gjensidiges råd for å hindre at du blir rammet:

• Rydd nedfallsfrukt i hagen. Pass på komposten.

• Mat fugler et stykke bort fra huset og fjern mat som faller ned på bakken

• Unngå overfylte søppeldunker

• Tett igjen alle åpninger, lukk kjellervindu, lufteventiler osv.

• Klappfeller og gift kan kjøpes i spesialbutikker.

- Nedfallsfrukt, dyrefor og fuglemat er godsaker for mus og rotter som hamstrer til vinteren. Mat gjerne fuglene et stykke bort fra huset. Sørg også for å lukke alle kjellervinduer, ventiler og tette igjen åpninger, sier Pål Rune Eklo. Mus trenger en åpning på kun seks millimeter for å komme seg inn.

Måtte totalrenovere

- Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer. Vi har hatt enkeltskader på over en million kroner. Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, i tillegg spiser de alt de kommer over og ødelegger isolasjon, rør og elektriske anlegg, sier Pål Rune Eklo.

Gjensidige har kun én fjerdedel av boligmarkedet i Norge. Totalt kan altså rotter, mus og andre skadedyr ha forårsaket skader for opptil hundre millioner kroner i fjor.

Sør-Trøndelag på topp

Bare i Troms ble det i fjor delt ut erstatningssummer for 1,2 millioner kroner. Det er et stykke under Sør-Trøndelag, som troner øverst på statistikken. Der ble det delt ut erstatning for 4,9 millioner kroner bare til Gjensidige-kunder.

På andreplass kommer Nordland med erstatning for 3,6 millioner kroner.

Finnmark er på sin side underrepresentert i statistikken. Her delte Gjensidige kun ut erstatning for 6.890 kroner.

Artikkeltags