Husker du konkurransen Statnett satte igang i 2010? I forbindelse med utbyggingen av den nye 420kw-linja fra Ofoten til Balsfjord, ville de bygge Norges første «monstermast» som en skulptur. Hele 56 forslag kom inn fra øst, vest og Danmark. Det ble det danske bidraget Speilveggen av arkitektfirmaet Bystrup som gikk av med seieren.

LES OGSÅ: Hva synes du om høyspentmasten?

Tekniske problemer

Saken var bredt omtalt i norske og internasjonale medier i 2010 og 2011. Siden kan det se ut til at det hele ble glemt. Helt til en Nordlys-tipser tirsdag kunne informere om at masterekka på Heia allerede er på plass. Uten skulptur.

– Det blir nok ikke bygget noen skulpturmast på Heia.

Det sier prosjektdirektør Kirsten Faugstad i Statnett til Nordlys tirsdag. Fem år etter at konkurransen ble utlyst, og senere avgjort. Årsaken er blant annet de tekniske utformingene som ikke lot seg løse.

– Vi fikk ikke til de tekniske utformingene, og det er mange år siden vi gikk bort fra dette.

– Hvilke utfordringer da?

– Blant annet ville det utgjort en fare for fuglelivet, og kollisjoner med masta, sier Faugstad.

SE BILDESERIE: Er dette Norges første skulpturmast? (Ekstern lenke)

Reinsdyr

Et av de mer kreative forslagene var et 30 meter høyt reinsdyr, der kraftkablene med sine 420 kilowolt skulle henge i geviret. Dette ble ikke spesielt godt mottatt av daværende Balsfjord-ordfører Gunda Johansen, som mente et reinsdyr ikke ville passet inn. Hun syntes det hørtes voldstom ut, men ville ikke protestere om Statnetts jury falt for reinsdyret.

– Men nå er det plassert ei vanlig mast der istedet. Den nye linja går mer eller mindre parallellt med den gamle, og mastene ser noenlunde like ut, sier Faugstad.