Gå til sidens hovedinnhold

Kronprinsen føler Trangen til å besøke denne hytta

Artikkelen er over 6 år gammel

Skal gå i fotsporene til bestefar og oldefar.

5. og 6. juni kommer Kronprins Haakon Magnus til å besøke Balsfjord for å gå i bestefar (Kong Olav) og oldefar (Kong Haakon) sine fotspor.

- Anledningen er at det er 75 år siden kongen og kronprinsen oppholdt seg en måned i Balsfjord - i mai 1940. Så dette blir en historisk reise  i de to sine fotspor for kronprinsen, sier Balsfjord-ordfører Ole Johan Rødvei til Nordlys.

Trangen

Blant de besøkene som står på programmet, er besøk til hytta Trangen på Langvannet, hvor kongen bodde denne mai-måneden.

- Haakon (eks-direktør på Mack bryggeri, journ. anm.) og Mai Bredrup er eiere i dag. Dit skal kronprinsen på fredag og få en omvisning. Riksantikvaren er også med. Det er snakk om at en del av hytta skal vernes.

Like ved hytta ligger det også en bunker som skulle være tilfluktssted i tilfelle bombeangrep.

- Den bunkeren ble renovert av Ingeniørbataljonen  i Øverbygd for 10-12 år siden, men jeg vet ikke om de rekker å besøke bunkeren, sier Balsfjord-ordføreren.

Hytta er også stedet hvor to av fire statsråd ble avholdt mens kongen oppholdt i Balsfjord. De to andre statsrådene ble avholdt i meierisalen på Storsteinnes og på Bispegården i Tromsø, hvor Kronprinsen avslutter sitt offisielle besøk.

Møter Therese (snart 100)

- Det blir også et folkemøte på Storsteinnes lørdag klokka 10.00. Der skal han hilse på en del folk og det blir taler, blant annet fra meg hvor jeg skal forteller om Balsfjords fortreffelighet, ler Rødvei.

Det blir også et foredrag fra en lokalhistoriker om da Norge ble styrt fra Balsfjord.

- Flere i regjeringen bodde på Tennes, og statsministeren på Haug i Øverbygd.

På turen til Tromsø skal kronprinsen dessuten innom Malangstun sykehjem og eldresenter hvor Terese Jakobsen bor. Hun fyller 100 år noen få dager senere, og besøk av kronprinsen blir nok et perfekt vorspiel.

- Therese er en skikkelig vital dame og veldig klar, sier Rødvei.

Han legger tillegg til at det faktisk er første gang kommunen får et offisielt besøk av kongefamilien. 

Bor i Målselv

Men også Målselv kommune  får besøk. Kronprinsen skal nemlig bo på Rundhaug Gjestegård.

- Vi er veldig ydmyke, spente og  beæret  over at de har valgt oss, sier daglig leder Reidun Traasdahl Nilsen.

Nå er de i full gang med å forberede menyen til kronprinsen og hans følge.

- Du, vi har diskutert i søkk og kav. Vi kommer til å servere lokale råvarer. Som Balsfjord-ost. Og reinkjøtt fra Hjerttind Rein. Her skal det bli skikkelig kortreist mat, produkter som vi allerede prøver å servere.

Kronprinsens søster, prinsesse Märtha Louise har også vært gjest på gården, i likhet med en rekke andre kjendiser som kunstløpesset Sonja Henie, keiser Wilhelm, general Montogomery og senest sist sommer, en av verdens mest berømte forfattere, Wilbur Smith.

- Jeg kan ikke gå god for det, men det er blitt meg fortalt at medlemmer av Kongehuset har vært her flere ganger, sier Traasdahl Nilsen.

Kommentarer til denne saken