Gå til sidens hovedinnhold

Ba om én million til livreddende utstyr. Nå er målet nådd

Artikkelen er over 2 år gammel

Tre nordnorske sparebanker spytter i 400.000 kroner. Dermed får ambulansetjenesten i UNN kjøpt inn utstyret de trenger.

Det opplyser Sparebanken Nord-Norge, Sparebanken Narvik og Sparebanken 69 Grader Nord i en felles pressemelding.

– At dette er utstyr som kan redde liv, gjør det enkelt å bidra. Men minst like viktig er det engasjementet som de lokale akuttmedisinske fagfolkene har vist. Dette er dugnad til en god sak, og det er derfor en glede å kunne bidra, sier Lars Nymo Trulsen, banksjef i Sparebanken Nord-Norge i Tromsø.

UNN har ikke råd

Torsdag i forrige uke startet ansatte på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) en innsamlingsaksjon for å sikre moderne brystkompresjonsmaskiner til bilambulansene i nord. I ett år har ambulansetjenesten i UNN hatt tre slike maskiner på lån, stasjonert i Tromsø, Harstad og Narvik.

Lånetiden er nå gått ut, samtidig som UNN skal kutte utgifter for minst 180 millioner kroner i 2019. Sykehuset har med andre ord ikke råd til å gjøre investeringen selv.

Les også

Her demonstreres den livreddende maskinen som UNN ikke har råd til. Nå ber ansatte om din hjelp

 

– Utrolig inspirerende

På under én uke samlet de inn 600.000 kroner. Når bankene nå går inn med 400.000 kroner, har de nådd målet om én million.

– I dette tilfellet ser vi at våre egne ambulansearbeidere har engasjert seg tungt. Samtidig har en rekke privatpersoner og bedrifter engasjert seg. Når så tre konkurrenter, for det er jo det de tre bankene egentlig er, faktisk går sammen om å bidra – så er det bare utrolig inspirerende, sier ambulansefagarbeider på UNN, Tom Willy Thomassen, initiativtaker til innsamlingen.

Mads Gilbert, overlege på Akuttmedisinsk klinikk, er også blant dem som engasjerte seg i aksjonen.

– Det er viktig at en kan samle seg om å realisere utstyr som dette, som kan redde liv, sier han.

Bedre tilbud og sikkerhet

Gilbert og Thomassen håper begge at det ikke stopper her:

– Dette er utstyr det ikke kan bli for mye av, om vi kan si det slik. Får vi penger til å kjøpe inn utstyr til de andre ambulansestasjonene i UNN-området, vil det bare øke sikkerheten ytterligere.

Ikke bare bedrer brystkompresjonsmaskinene pasienttilbudet. Det øker også sikkerheten til ambulansepersonell, som har opplevd at de må spenne seg løs for å gi hjerte- og lungeredning mens ambulansen kjører.

– Normalt gis hjerte- og lungeredning (HLR, journ.anm.) på stedet, fram til ambulansen kommer. Med en hjertekompresjonsmaskin kan vi gi HLR kontinuerlig, også under transporten inn til sykehuset. Det er ellers umulig å gi fullverdig HLR når vi sitter fastspent i bilen, sier Gilbert.

Les også

Tre ansatte opplevde hjerteproblemer, nå gir selskapet gigantbeløp til UNNs innsamlingsaksjonen

Kommentarer til denne saken