I 2016 kom Azad Youssef (41) til Norge som syrisk flyktning. Året etter begynte han å lære norsk ved voksenopplæringa i Målselv, og ble etterhvert utplassert på husfliden for å få språkpraksis på en arbeidsplass.
Azad hadde lært å sy av sin far som var skredder i Syria, og på husfliden skjønte de fort at dette var en kar som kunne sine sysaker. Så i fjor høst ble han ansatt på fulltid, og nå syr Azad herrebunader så det står etter.
- Vi har hatt to års ventetid på herrebunad, men nå har vi tatt det igjen og er nede i seks måneder, sier Lillian Magnussen som har vært læremester for Azad.
- Jeg liker å sy
Magnussen er i ferd med å pensjonere seg, og overlater med glede symaskinen til sin nye kollega.
- Han er så lettlært og gjør alt skikkelig, smiler hun.
- Så tradisjonen med å sy bunader lokalt er i gode hender?
- Ja, om han har mot og helse til å holde på, sier hun.
Og det virker det som Azad har plenty av.
- Nei, jeg blir ikke lei av dette. Det er ikke kjedelig. Jeg liker å sy, sier han.
At han er eneste mann blant kvinnene på systua, bare smiler han av.
- Det går bra. I Syria er det mest herrer som syr, sier han.
Bunadssøm for hånd var han ikke vant med fra før, men fikk fort dreisen på det.
- Hva var vanskeligst av å lære norsk og sy bunad?
- Norsk, svarer han kontant, og ønsker samtidig å få takke læreren han hadde på voksenopplæringa for motivasjonen og hjelpa han fikk til å komme inn i samfunnet.
Holder tradisjonen i hevd
Nå bor Azad på Olsborg sammen med familien, og ønsker slå seg ned i Målselv uten å trenge å flytte flere ganger. For husfliden er dette en vinn-vinn situasjon, ettersom man da har Magnussens arvtaker på plass.
- Vi er den eneste husfliden i Nord-Norge som syr herrebunad selv, og vi ønsker ikke å legge dette arbeidet til utlandet slik andre gjør. Vi må ha det i bygda. Det er viktig med tradisjoner og å holde håndverket ved like, sier daglig leder Trine Steen ved Husfliden Målselv.
Det er mest Bardu- og Målselvbunad de syr, men også Nordlandsbunad og Tromsbunad. Med 17.mai og konfirmasjon like rundt hjørnet er det ikke fritt for at det blir mye stress og lange dager på systua.
- Herrebunaden fikk et oppsving etter OL på Lillehammer i 1994, og vi har ikke merket noen nedgang i etterspørselen, sier Steen.
Hun sier at en herrebunad koster opp mot 50.000 kroner inkludert alt utstyret. Men så tar det jo også flere uker å lage den, selv med en toppmotivert syrisk «symaskin» på systua.