Gå til sidens hovedinnhold

Avis: – Han er rektorfavoritt

Artikkelen er over 1 år gammel

Kenneth Ruud omtales som den mest sannsynlige neste rektoren ved Universitetet i Tromsø.

Når Anne Husebekk neste høst går av som rektor ved Universitetet i Tromsø, vil den nye rektoren være fast ansatt og ikke valgt av ansatte og studenter slik Husebekk i sin tid ble.

Det er klart atter at universitetsstyret nylig gikk inn for å avslutte valgordningen. Dermed må også rektorstillingen utlyses.

Les også

UiT-styret avskaffer rektorvalget – nå skal rektor ansettes

Vil søke

Selv om prosessen fortsatt er et stykke fram i tid, har nettavisen Khrono nå vurdert hvem som kan tenkes å bli Husebekks etterfølger.

Avisen, som dekker høyere utdanning og forskning, peker på en kandidat som nevnes av mange, nemlig dagens prorektor for forskning ved UiT, Kenneth Ruud (50).

– UiT er en spennende institusjon som er viktig både for landsdelen og for Norge, og hvis jeg kan bidra til å til å utvikle universitetet videre vil det være en interessant jobb, sier han til Khrono, og bekrefter at han regner med å søke.

Universitetet i Tromsø

  • Universitetet i Tromsø, også kalt UiT, Norges arktiske universitet, er Norges tredje største universitet med 16.500 studenter og 3.600 ansatte.
  • Universitetet ble opprettet gjennom et stortingsvedtak i 1968. Men planene om universitet i Tromsø ble lansert allerede i 1918 av politiker og forretningsmannen Hans A. Meyer fra Mo i Rana.
  • Universitetet har seks fakultet og 120 doktorgrader. Årlig omsetning er fire milliarder kroner.
  • Rektor er Anne Husebekk. Fra juli 2021 går universitetet bort fra ordningen med valgt rektor og over på ansatt rektor.

Kilder: Universitetet i Tromsø og Wikipedia

De andre prorektorene – Wenche Jakobsen og Sveinung Eikeland – sier de ikke vil søke. Viserektor Bård Borch Michalsen er trolig heller ikke aktuell ettersom han ikke er professor.

Les også: UiT-ansatte raser mot avvikling av rektorvalg: – Nord-Norges posisjon svekkes

UNN-direktør

Av andre interne kandidater ved UiT nevnes tidligere dekan ved det helsevitenskapelige fakultet, Arnfinn Sundsfjord.

Khrono viser også til tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen som en mulig kandidat.

Overfor Nordlys avviser han imidlertid at det er aktuelt.

– Det er hyggelig å bli nevnt. Men i min nåværende rolle som professor samme sted har jeg påtatt seg så omfattende og forpliktende veiledningsoppgaver at det er uaktuelt for meg å søke, sier Ingebrigtsen.

Les også

Ingebrigtsen ansatt som samfunnskontakt ved UiT

Eksterne kandidater

Når rektorstillingen skal besettes fast åpner det også for eksterne kandidater. Khrono trekker fram tidligere direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan Gunnar Winther. Han er i dag direktør ved Senter for hav og Arktis ved Nofima.

Også Curt Rice nevnes. Han har tidligere vært prorektor ved UiT, og ble i 2015 ansatt som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet). I 2018 fikk han forlenget stillingen i fire nye år.

Også rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, nevnes som en mulig søker. Det samme gjelder Stig A. Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt-Norge og styremedlem ved UiT. Også Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet, omtales som en mulig kandidat.

Kommentarer til denne saken