Avis: – Han er rektorfavoritt

NY REKTOR? Dagens prorektor ved UiT, Kenneth Ruud, nevnes av mange som favoritt til å bli den neste rektoren. Han regner også med å søke.

NY REKTOR? Dagens prorektor ved UiT, Kenneth Ruud, nevnes av mange som favoritt til å bli den neste rektoren. Han regner også med å søke. Foto:

Kenneth Ruud omtales som den mest sannsynlige neste rektoren ved Universitetet i Tromsø.

DEL

Når Anne Husebekk neste høst går av som rektor ved Universitetet i Tromsø, vil den nye rektoren være fast ansatt og ikke valgt av ansatte og studenter slik Husebekk i sin tid ble.

Det er klart atter at universitetsstyret nylig gikk inn for å avslutte valgordningen. Dermed må også rektorstillingen utlyses.

Vil søke

Selv om prosessen fortsatt er et stykke fram i tid, har nettavisen Khrono nå vurdert hvem som kan tenkes å bli Husebekks etterfølger.

Avisen, som dekker høyere utdanning og forskning, peker på en kandidat som nevnes av mange, nemlig dagens prorektor for forskning ved UiT, Kenneth Ruud (50).

– UiT er en spennende institusjon som er viktig både for landsdelen og for Norge, og hvis jeg kan bidra til å til å utvikle universitetet videre vil det være en interessant jobb, sier han til Khrono, og bekrefter at han regner med å søke.

Universitetet i Tromsø

  • Universitetet i Tromsø, også kalt UiT, Norges arktiske universitet, er Norges tredje største universitet med 16.500 studenter og 3.600 ansatte.
  • Universitetet ble opprettet gjennom et stortingsvedtak i 1968. Men planene om universitet i Tromsø ble lansert allerede i 1918 av politiker og forretningsmannen Hans A. Meyer fra Mo i Rana.
  • Universitetet har seks fakultet og 120 doktorgrader. Årlig omsetning er fire milliarder kroner.
  • Rektor er Anne Husebekk. Fra juli 2021 går universitetet bort fra ordningen med valgt rektor og over på ansatt rektor.

Kilder: Universitetet i Tromsø og Wikipedia

De andre prorektorene – Wenche Jakobsen og Sveinung Eikeland – sier de ikke vil søke. Viserektor Bård Borch Michalsen er trolig heller ikke aktuell ettersom han ikke er professor.

Les også: UiT-ansatte raser mot avvikling av rektorvalg: – Nord-Norges posisjon svekkes

UNN-direktør

Av andre interne kandidater ved UiT nevnes tidligere dekan ved det helsevitenskapelige fakultet, Arnfinn Sundsfjord.

Khrono viser også til tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen som en mulig kandidat.

Overfor Nordlys avviser han imidlertid at det er aktuelt.

– Det er hyggelig å bli nevnt. Men i min nåværende rolle som professor samme sted har jeg påtatt seg så omfattende og forpliktende veiledningsoppgaver at det er uaktuelt for meg å søke, sier Ingebrigtsen.

Eksterne kandidater

Når rektorstillingen skal besettes fast åpner det også for eksterne kandidater. Khrono trekker fram tidligere direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan Gunnar Winther. Han er i dag direktør ved Senter for hav og Arktis ved Nofima.

Også Curt Rice nevnes. Han har tidligere vært prorektor ved UiT, og ble i 2015 ansatt som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet). I 2018 fikk han forlenget stillingen i fire nye år.

Også rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, nevnes som en mulig søker. Det samme gjelder Stig A. Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt-Norge og styremedlem ved UiT. Også Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet, omtales som en mulig kandidat.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken