Gå til sidens hovedinnhold

Avinor skal behandle store kostnadskutt - alle landets flyplasser blir berørt

Artikkelen er over 2 år gammel

Styret i Avinor skal tirsdag ta stilling til forslag om kostnadskutt på 400 til 600 millioner på alle landets flyplasser. Det foreslås mest kutt på Gardermoen.

Ifølge Helgelands Blad blir alle landets flyplasser berørt, i tillegg til administrasjon, når sparekniven i det statlige selskapet hentes fram.

For Norges største flyplass, Gardermoen, er det foreslått kutt på 250 til 300 millioner kroner. For Flesland, Værnes og Sola er kuttforslaget på 80 til 120 millioner kroner.

For flyplasser i kategori C-E, som i praksis betyr resten av flyplassene i landet, foreslås det kutt på 80 til 120 millioner kroner. I tillegg foreslås det kutt i stab og støttefunksjoner på 180 til 220 millioner kroner, skriver avisen.

I sum vil dette bli 400 til 600 millioner kroner. Avinor har tidligere varslet at kuttene vil føre til nedbemanning.

Avinor-konsernet hadde samlede inntekter i 2018 på 11,7 milliarder kroner. Netto overskudd endte i samme år på 1,16 milliarder kroner, som var mer enn en dobling fra året før.

Riksrevisjonen kom i fjor med en rapport hvor de kritiserte kostnadsutviklingen i selskapet. Blant annet at kostnadsveksten har vært for høy og at halvparten av Avinors større utbyggingsprosjekter er blitt dyrere enn kostnadsrammen.

Avinor

* Avinor er et statseid selskap som har ansvar for 44 statlige lufthavner, samt flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge.

* Selskapet hadde 3.099 ansatte ved utgangen av 2018.

* Virksomheten er selvfinansierende og får sine inntekter fra flyavgifter, husleie og diverse salg på flyplassene.

* Over 54 millioner passasjerer fløy til eller fra Avinors flyplasser i 2018, en oppgang på snaue 3 prosent fra 2017.

* Avinor-konsernet hadde samlede inntekter på 11,7 milliarder kroner i 2018. Netto overskudd endte i samme år på 1,16 milliarder kroner, som var mer enn en dobling fra året før.

* Selskapet ble etablert i 2003.

(Kilde: Avinor og NTB)

 

Kommentarer til denne saken