Gå til sidens hovedinnhold

De gir studenter gratis skyss hjem fra byen: - Vil innføre det hele året

Artikkelen er over 3 år gammel

Unge voksne vil utvide kollektivtilbudet for ungdom i Troms.

Tirsdag kveld klokken 23 tilbyr AUF  iTroms gratis skyss hjem fra Tromsø sentrum, som en del av sin aksjon for å innføre «Hjem for en femtilapp»-ordningen i kommunen.

Initiativtaker Malin Woll i AUF mener tirsdagsnatta er ypperlig tidspunkt aksjonen.

- Mange studenter vil delta på lysløypa i kveld, og mulighetene for å komme seg hjem, er få etter klokken tolv. Vi gir dem et trygt og gratis alternativ til ulovlige pirattaxier, sier hun til Nordlys.

Det var leder i AUF i Troms, Brynjar Andersen Saus, som kom med ideen om å gi studentene gratis skyss etter lysløypa i natt.

- Vi vet at mange inntar veldig mye alkohol i kveld. Da er sjansen større for at man utsettes for fare om man sitter på med fremmede. Derfor gjør vi en samfunnstjeneste ved å gi dem tryggere skyss hjem, sier han.

Initiativtakerne har avklart rammene for aksjonen med politiet. Frivillige AUF-medlemmer stiller opp i par som sjåfører.

Les også

Drar på turné med «nachspielet» for første gang. Nå kommer de også til Tromsø for å grille politikere

 

Hjem for en femtilapp

AUF i Troms ønsker å få «Hjem for en femtilapp»-konseptet realisert i hele Troms.

- Flere fylker og kommuner i landet har innført et billig reisetilbud for ungdom på nattestid. De bruker lokale taxiselskap eller kommunal transport til å kjøre unge mellom 16-23 år hjem for 50 kroner. Vil vi få det innført i Tromsø også, sier Woll.

Hun viser til andre kommuner i Troms som allerede tilbyr løsningen.

- I Salangen kan unge komme seg til Bardu og Lavangen for lite penger. Det er et nyttig tilbud da det går få busser i distriktene på kveldstid. I Tromsø har man kun noen få avganger med nattbuss i helga og per i dag finnes det ingen barne- eller ungdomsbillett på nattugla.

Statistikk fra SSB viser at ungdom er særskilt utsatt for trafikkulykker når de får skyss natt til lørdag eller søndag. Hovedårsaken er at de sitter på med uerfarne venner, eller tilfeldige sjåfører.

- Vi mener at man skal ha denne muligheten i hele året, slik at unge ikke ender opp med å bruke masse penger på taxi eller utsettes for risiko med ulovlig pirattaxi.

Les også

AUF med aksjon mot havplast i nord på Utøya

 

I tråd med partivisjonene

I vår utvidet samferdselsgruppa i Troms fylke aldersgrensen for barnebillett fra 16 til 18 år, noe Saus mener er et steg i riktig retning. Han opplyser at Troms Arbeiderparti støtter aksjonen i kveld og at partiet deler ønsket om å innføre «Hjem for en femtilapp».

- Å styrke kollektivtilbudet er en viktig sak for Ap i valgkampen, både på landsbasis og i Troms.

Han presiserer at tiltaket kommer fra AUF, og at Ap ikke er involvert i kveldens aksjon.

- Vi vil holde fokuset på enkeltaksjonen som en viktig samfunnstjeneste uavhengig av partipolitikken. Vi kommer ikke til å dele ut valgbrosjyrer i bilen, spøker Saus.

Kommentarer til denne saken