- Det skal egentlig ikke gå an. Sannsynligheten er så liten at man nesten har større sjanse for å vinne storgevinst i Lotto, forteller Audun Rikardsen.

Det var NRK som først omtalte den spesielle historien, som startet i april i fjor, da den prisbelønte naturfotografen skulle filme en ørn fra en fisk sitt perspektiv i forbindelse med en NRK-dokumentar. Dette har han med hell gjort flere ganger tidligere, og han har en helt særegen metode for å fange de sjeldne bildene:

Han syr rett og slett et kamera inn i buken på en stor, død fisk. Kamera er festet til flyteelementer, slik at fisken ikke synker. Når fisken så er hevet på havet, venter han bare på at ørna plukker den opp.

- Jeg hadde vært ute en dag og filmet på denne måten med NRK, men var ikke fornøyd med bildene. Derfor gikk jeg på ut på egenhånd dagen etter for å få bedre bilder.

Lette og lette

Sammen med samboeren dro han ut i havgapet utenfor hjemplassen Steigen. Fisken med kamera ble hevet på havet, og like etter dukket det opp en ørn.

- Ørna plukket opp fisken og fløy av sted med den. Vanligvis pleier hun å slippe fisken ganske fort når hun forstår at det er noe rart med den. Men denne ørna her tok fisken med seg til en stor øy et stykke unna.

Se filmen øverst i saken

Rikardsen hadde festet en radiosender på kameraet, for å finne det igjen når ørna slapp det, men ettersom fuglen hadde flydd så langt av sted, fikk han ikke noe signal på senderen.

- Vi lette etter kamera resten av dagen, og dagen etter, uten å finne det.

For Rikardsen var det et hardt slag å miste kameraet. Men det aller verste var å ikke vite hva som var skjedd. Det irriterte ham. Hva gjorde ørna med kameraet?

- Jeg hadde faktisk noen dårlig netter etter hendelsen, der jeg lå og ergret meg og lurte på hva som var skjedd.

- Stormende jubel

Etter hvert slo han seg til ro med at kamerat var borte og at han ikke ville finne ut hvordan det forsvant.

Så skjedde det utrolige. For en måneds tid siden fikk han en sms fra en bekjent med et bilde av det savnede kameraet. Det viste seg at kameraten hans, Anders Tingnes, som jobber i Statens Naturoppsyn, hadde vært på leting etter en mink sammen med kollegaer mellom Svolvær og Lødingen i Lofoten. Der hadde de kommet over kameraet i fjæra. Ettersom finneren kjente Rikardsen og visste at han brukte slike kamera i arbeidet sitt, tok han kontakt med fotografen og spurte om han savnet et kamera.

- Da ble det stormende jubel. 

 Løste mysteriet

Da Rikardsen fikk tilbake kameraet, oppdaget han at det var 45 minutter med film på det. Filmen avslørte hva som var skjedd. 

- Det viste seg at ørna tok med fisken til øya. Så fortsatte den å fly fra øy til øy, og tok hele fire kvilepauser før den skjønte at det var noe galt med fisken, og hev den fra seg midt oppe på en ø. Der ble det liggende til kameraet stoppet å filme. Trolig har det så etterpå kommet en måse eller en annen ørn, plukket den opp, men sluppet den igjen på havet, sier Rikardsen.

Han har funnet ut hvilke øy ørna fløy til, og forteller at han lette akkurat i det området.

- Ettersom det ikke kom noe signal på senderen, må kameraet da allerede ha havnet på havet før de lette.

At kamera skulle ta turen over Vestfjorden og flyte i land akkurat på det stedet der kameraten var, samt at det var en person som kjente Rikardsen som plukket opp kameraet, synes han er ganske utrolig.

- I all uflaksen hadde vi utrolig mye flaks tilslutt. Det var helt fantastisk.

Rikardsen har også lært noe av hendelsen.

- Fra nå av skal jeg ha kraftigere radiosender, og skal kjøre etter ørna raskere når den har tatt fisken, for ikke å miste øyekontakten med den.