Gå til sidens hovedinnhold

Audun Lysbakken til Nordlys: - Det er en stor kontrast mellom løftene og virkeligheten.

Artikkelen er over 6 år gammel

Krevde svar om psykisk helse fra statsministeren.

- Det er stor kontrast mellom løftene Erna Solberg ga i nyttårstalen og virkeligheten, og jeg blir svært bekymret når jeg hørte en statsminister som er ganske sjølfornøyd, sier Audun Lysbakken.

Spørretimen

Onsdag stilte han spørsmål til Erna Solberg om prioriteringene i spesialisthelsetjenesten under den ukentlige muntlige spørretimen på Stortinget. Risikovurderingen av Rus og psykiatriposten ved UNN Åsgård ble brukt som eksempel på prioriteringene SV-lederen er bekymret for.

- I nyttårstalen lovde Solberg at hennes regjering skulle satse på psykisk helse. Det står i sterk kontrast til den flommen av brev jeg har mottatt fra pårørende i det siste som opplever at tilbudene bygges ned, sier Lysbakken.

Flom av henvendelser

Det var nettopp det Lysbakken innledet sitt spørsmål til Solberg med: Flommen av bekymringsmeldinger fra pasienter og pårørende. 

- Blant dem er henvendelser fra pårørende som frykter at sengeposten for rus og psykiatri ved UNN skal legges ned. Det som bekymrer meg er at det er tydelig at det er økonomi som styrer en eventuell nedleggelse av sengeposten, ikke en faglig vurdering. Det er snakk om en pasientgruppe som vil falle mellom to stoler da de har en dobbel lidelse. Mitt inntrykk er at ROP-posten ved UNN er et veldig godt og målrettet tilbud til nettopp disse menneskene,  sier Lysbakken, som mener regjeringen gir for lite penger til helseforetakene.

- De viser heller ingen vilje til å styre helseforetakene.

Lysbakken spurte Solberg om regjeringen vil gjøre noe i de tilfellene der det kuttes i gode tilbud, med økonomi som grunn.

Erna Solberg sa i sitt svar at det ikke er regjeringens som skal bestemme over hvert enkelt helseforetak. Hun sa regjeringen ikke vil gå inn å overdømme på fagnivå.

- Klare ord fra direktøren

Lysbakken var ikke fornøyd med svaret fra statsministeren.

- Jeg mener det er ansvarsfraskrivelse og jeg opplever at hun er ganske sjølfornøyd når hun beskriver tilbud i bedring. Jeg er enig i at mange vil få et bedre helsevern i kommunene, men et kommunalt helsetilbud kan ikke hjelpe på alt. Vi må vokte oss for at vi ikke går fra en grøft til en annen. Mitt inntrykk er at pårørende opplever en helt annen virkelighet enn den Solberg beskriver, sier Lysbakken til Nordlys i etterkant av spørretimen. 

- Og så blir jeg veldig bekymret når sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen selv uttaler at det brukes for lite penger på helse i Norge. Det er temmelig klare ord, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: UNN-sjefen mener Norge bruker for lite penger på helse

Kommentarer til denne saken