– Siden dette er en pågående politioperasjon kan vi ikke gå i detaljer nå, skriver Tuva Otterlei Blikom som er kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet i en E-post til Nordlys. PU ønsker ikke å stille til intervju om aksjonen.

I følge NRK kom det onsdag og torsdag 2 charterfly med asylsøkere til Kirkenes. Det dreier seg trolig om utlendinger som tidligere i høst krysset grensa fra Russland for å søke asyl i Norge.

Uten varsel

Etter at justisminister Anders Anundsen (FrP) tidligere i høst endret reglene for asylbehandlingen, blir ikke søknadene realitetsbehandlet i Norge dersom personen som søker asyl har hatt opphold i Russland.

- Det er viktig å presisere at de som skal få realitetsbehandlet sin søknad av UDI ikke vil bli returnert før saken er ferdig behandlet. De som har kommet over Storskog i høst og har blitt returnert nå har gyldig opphold i Russland, slik som multivisum, skriver Otterlei Blikom.

Får de som skal uttransporteres varsling i forkant?

- Personer som oppholder seg ulovlig i Norge vet at politiet kan uttransportere de.

Ut på sykkel

Ved Storskog får flyktningene utlevert en sykkel før de sendes ut av grensestasjonen. Det er 40 kilometer til nærmeste tettsted, Nikel.

I følge NRK er ikke Politiets Utlendingsenhet bekymret for ve og vel:

«De som returneres over Storskog er kledd for forholdene,» forsikrer Daniel Drageset, kommunikasjonsrådgiver i PU, i en e-post til NRK.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International mener Norge bryter folkeretten ved å returnere syriske flyktninger til Russland uten å realitetsbehandle asylsøknadene.