Ønsker du tilgang til Nordlys+. Klikk her!

Minst 61 mindreårige var gift da de søkte asyl i Norge i fjor, viser fra norske myndigheter. Den yngste var en elleve år gammel jente.

Av de 61 var minst ti under den seksuelle lavalderen, viser tall NRK har hentet inn fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

49 jenter og 2 gutter var 16– 17 år. Minst to av jentene var under 18 år og venter barn nummer to. De fleste kom fra Syria, Afghanistan og Irak, ifølge oversikten.

– Vi ser veldig alvorlig på at barn under 18 år er i fare for å bli utsatt for seksuelle overgrep, vold, og tvangshandlinger. Vi er opptatt av å hjelpe disse barna og forebygge tvangssituasjoner. Dette kan være straffesaker, sier direktør Mari Trommald i Bufdir til NRK.

En 14 år gammel gravid jente kom i november over Storskog sammen med sin 23 år gamle ektemann. De to bor nå hver for seg og 23-åringen er under politietterforskning.

Trommald sier man må gå inn i det enkelte tilfellet for å vurdere hvorvidt de gifte skal bo atskilt.

– Seksuell lavalder i Norge er 16 år, og det vil ofte være styrende for hvordan man tenker rundt disse sakene. Men andre problemstillinger som vold og tvang vil også telle med i vurderingene, sier hun.