Beboerne som har tilbragt de siste dagene på Ankomstsenter Finnmark gikk også hele tirsdagen i uvisshet om hva som ville skje videre.

Det skriver iFinnmark.

Ved 15-tiden ankom en Boreal-buss leiren på Høybuktmoen, men det tok lang tid før den kom seg derfra.

I leiren befant det seg 60-70 personer, både familier og enslige voksne. Etter det iFinnmark får opplyst, ventet flere av dem fortsatt på en endelig avgjørelse fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

- Som planlagt

Rundt kvart på seks på kvelden rullet bussen ut fra leiren. Da med rundt 20 personer ombord. Det forteller asylsøker og talsperson for beboerne, Rami Haddad, til iFinnmark.

– Noen av dem er syrere, en er afghaner, og noen er kanskje fra Egypt, oppgir Haddad.

Like etter klokken 18.00 passerte bussen, som var fulgt av to politibiler, grensa til Russland ved Storskog. Her holdt temperaturen rundt 30 minusgrader. 

Destinasjonen er trolig enten jernbanestasjonen eller flyplassen i Murmansk, tre-fire timers kjøretur fra grensa.

Ifølge Haddad forsøkte en person fra Jemen å gjemme seg i leiren, men ble funnet av politiet.

Han sier de som drar fikk avslag på sine søknader om opphold mandag, og at et mindretall av passasjerene reiser frivillig.

Eirik Nilsen i aktivistgruppa Refugees Welcome to Arctic sier til iFinnmark at ingen barnefamilier skal være blant de som måtte reise i dag. Han hadde fått sine opplysninger fra asylsøkere i leiren. Åtte personer skal ha gått med på å dra ut frivillig.

- 13 personer

– Vi har i ettermiddag gjennomført en retur av 13 personer til Russland. Transporten gikk som planlagt, sier Tuva Otterlei Blikom i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

Hun kan ikke si noe om 13 var det antallet PU hadde planlagt å returnere.

– Av politioperative hensyn kan vi ikke si noe om dette. Vi vil heller ikke kommentere planlagte og fremtidige returer, sier hun.

Alle som ble returnert, hadde såkalt multivisum eller annen oppholdstillatelse i Russland.

Ga advokatinfo

Politiet har sagt at migranter som ikke får opphold i Norge, snart skal transporteres til Russland med buss.

Politiet samlet personer som fikk avslag på sine asylsøknader, og hjalp dem med å komme i kontakt med advokat.

 

 

Trodde de fikk bli

iFinnmark har spurt UDI om de nylig har endret sin praksis for hurtig behandling og retur av asylsøkere.

– Det er ingen endring i praksis hos oss. Søkerne har rett til å klage og begjære utsatt iverksetting, men de får meget korte frister for dette, var svaret fra presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen.

Haddad sier beboerne tidlig tirsdag fikk beskjed om at ingen skulle utsendes foreløpig, og antok reisen var utsatt grunnet press fra menneskerettighetsorganisasjoner.

Temperaturen i Murmansk by ligger for tiden mellom 25 og 27 kuldegrader.

Korrupsjon

Asylsøkere i Russland må betale opptil 2.000 kroner i bestikkelser for å få registere asylsøknader. Å få innvilget midlertidig asyl kan koste opptil 14.000 kroner.

Det skriver Landinfo, i en rapport som er sitert av VG.

Av 1435 midlertidige asylsøknader fra syriske borgere i 2014, ble 1369 innvilget. Kun en asylsøker fikk innvilget permanent opphold, ifølge tall sitert av VG.