Gå til sidens hovedinnhold

Idrettsfesten for de unge flyktningene endte med 50 personer i masseslagsmål

Artikkelen er over 4 år gammel

SALTDAL (AN.no): Plutselig tørnet cricketspillerne sammen i et voldsomt slagsmål.

– Det var helt vilt. De slo løs på hverandre med cricketkøller, stokker, planker, jernstang og spade. Folk ble truffet i hoder og kropp. Flere blødde.

Det forteller et vitne til an.no etter at det oppsto et masseslagsmål under en cricketkamp mellom asylmottak  (krever innlogging)  i Saltdal søndag kveld.

Fem mindreårige asylsøkere ble skadet – og tre av disse ble sendt til Nordlandssykehuset.

– To er utskrevet uten skader. En av de har fått brudd i nesen og vil bli behandlet videre ved sykehuset, forteller Børre Arntzen, kommunikasjonsrådgiver.

– Knuste ruter

Slagsmålene skjedde utenfor bensinstasjonen på Røkland og på Vensmoen gressbane.

Etter det AN får opplyst var det mindreårige, enslige  asylsøkere i alderen 15 til 18 år som deltok i cricketkampen.

– Det var to lag med til sammen 50 spillere som sloss mot hverandre. To biler som tilhører asylmottaket i Mo i Rana fikk knuste ruter. Laget fra Mo tok derfor drosje hjem klokken 21.53 søndag, forteller operasjonsleder Ivar Bo Nilsson hos politiet i Salten.

Etter det an.no får opplyst fra kilder startet det en krangel under finalekampen –  mellom spillere fra asylmottaket på Vensmoen og Skillevollen asylmottak  i Mo i Rana. Og denne krangelen utviklet seg etter hvert til et slagsmål, hvor altså fem personer ble skadet.

Bråk: Her på Røklandssenteret ved E6, to kilometer unna kamparenaen, braket det  også løs mellom unge flyktninger.

Sendte ut to patruljer

Les også:Familier involvert i masseslagsmål på flyktningmottak

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 20.20 søndag kveld.

– Meldingen var at det var full slåsskamp. Og at det var mange involverte – opp til 50 personer. Vi sendte ut to patruljer. Klokken 21.07 var politiet på stedet,  sier regionlensmann i Indre Salten, Robin Johnsen.

En patrulje ble sendt til gressbanen og den andre til Røklandssenteret for å få kontroll over situasjonen.

Bildeserie

Bilder cricket-kampene

Han bekrefter at ingen personer ble pågrepet av politiet søndag kveld.

Opprettet straffesak

- Det skal ha vært uenighet knyttet til resultatet i finalen som hadde utløst den hissige stemningen. Forsøk på å ro ned situasjonen fungerte ikke og det utviklet seg til slåsskamp mellom nærmere 50 ungdommer, sier regionlensmannen.

Han opplyser at politiet fikk man kontroll på situasjonen da de kom til stedet. Det skal ha blitt benyttet gjenstander som slagvåpen under slåsskampene og så lang politiet kjenner til skal fem personer ha fått lettere skader. Disse fem er tatt hånd om av helsevesenet.

- Politiet ser alvorlig på hendelsen og vi har nå opprettet en straffesak hvor flere personer kan få status som mistenkte. Vi arbeider nå med å få oversikt over hva som har skjedd. Dette er en prioritert sak. Nå skal vi gå i gang med å foreta avhør.

Ifølge vitner til kampen var det dommeravgjørelse som var årsaken til at slåsskampen startet.

– Laget fra Mo i Rana var misfornøyd med at de ikke hadde fått poeng. Dette klaget de til dommeren. Det ble tatt en pause – og da ble det snakket mellom dommeren og kapteinene. Kampen ble så satt i gang igjen – men etter en stund braket det løs. Det var laget fra Mo i Rana som startet – men laget fra Vensmoen svarte raskt med samme mynt, sier et vitne.

Slo løs på minibuss

Med et slo spillerne løs på hverandre med cricketkøller, stokker, planker og jernstang.

– Det var helt vilt. De slo løs på hverandre. Folk ble truffet i hoder og kropp. Flere blødde, sier vitnet.

Ansatte og voksne gikk imellom og forsøkte å stoppe kampen.

– Det var vanskelig å stoppe slåsskampen for dem. Ingen av guttene gikk løs på de voksne, men de fortsatte å slå løs på hverandre – spillerne på de to lagene.

Vedkommende forteller at begge lagene raskt fikk hjelp av tilhengerne sine – som også tilhørte de to mottakene.

– Etter hvert fikk de roet ned partene – og da delegasjonen fra Mo i Rana satte seg i sine minibusser for å sette kursen hjemover, startet en ny runde. En del gutter fra mottaket på Vensmoen løp da etter. De slo løs på bilene med blant annet en spade. Dette resulterte i at kjøretøyene ble skadet, sier vitnet.

Etter at spillerne og de ansatte fra Mo i Rana var dratt, startet en ny runde med bråk. Denne gangen internt i gruppen fra Vensmoen.

– Det var da en krangel mellom to grupper der som nesten utviklet seg til håndgemeng. De voksne og ansatte fikk skilt gruppene.

Ifølge vitnet så tror ikke vedkommende at de mindreårige flyktningene fra Vensmoen har noe med episoden ved bensinstasjonen på Røklandssenteret å gjøre.

– Slik jeg oppfattet det hadde de ansatte og voksne da tatt hånd om alle sine beboere, sier vedkommende.

Gikk i mellom

– Vi vet ikke hva årsaken til denne hendelsen er. Det er politiet sin oppgave å finne ut av, sier daglig leder Tor Gunnar Gusjås i Mottaksdrift Nor AS. Det er selskapet som drifter mottaket på Vensmoen.

Gusjås og turneringslederen, Lars Vassbotn, bekrefter at det startet en krangel mens spillerne var på banen.

– Den startet tre minutter før kampen var over – og dette eskalerte etter kampen, sier de.

Ifølge Gusjås forsøkte de ansatte ved mottaket å gå imellom da slagsmålet startet. De samme gjorde kapteinen på laget fra Vensmoen.

- Kapteinen på laget fra Vensmoen gjorde en kjempeinnsats for å roe ned og stoppe slåsskampen, sier de.

Gusjås opplyser at de ansatte og de involverte skal ha et møte mandag.

UDI: – Dette skal ikke skje

Fungerende regiondirektør i UDI region nord, Ygnacia Gonzalez forteller til an.no at hun er orientert om hendelsen.

– Det er rett og slett fullstendig uakseptabelt at slike typer slåsskamper oppstår. Vi ser svært alvorlig på dette. For dette skal ikke skje, sier Gonzales.

Selv om UDI ser svært alvorlig på denne hendelsen, har de så langt ikke varslet tilsyn eller vurdert flytting av beboere.

– Vi forventer at mottaket håndterer denne situasjonen – og at politiet etterforsker saken, sier Gonzales.

Avventer politiets funn i saken

Mandag ettermiddag sier Tor Gunnar Gusjås i Mottakdrift Nor AS at de har hatt et møte med de ansatte og beboerne på Vensmoen mottak.

- Vi har hatt en debrifing av vårt personell og av beboerne. Vi ønsker nå videre å se hva politiet finner ut, og vi vil gjøre tiltak ut fra det. Det er så langt ikke gjort større tiltak hos oss, sier han.

Han ønsker ikke å snakke om en eventuell omplassering av de involverte i saken.

- Jeg tror ikke man skal tenke så mye på det. Akkurat nå er ikke det aktuelt. Først må politiet finne ut hva som har skjedd, og så får vi heller se hva som gjøres når det kommer fram, sier han.

- Vi har også fått med oss at det har vært en sak på Røklandssenteret. Det kjenner ikke vi til, det er ingen av våre ansatte eller folk fra turneringen som har vært der, sier han.

- Vil bli ivaretatt

Til Rana Blad opplyser mottaksleder ved Skillevollen Mottak i Mo i Rana, Lars Petter Falch Larsen, at alle ved mottaket er i trygge hender.

- Alle våre gutter er i trygge hender og vil bli ivaretatt av oss. Vi har våre rutiner som vi nå følger, sier han til avisen.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere til Rana Blad, og viser til at det nå er en politisak.