- Politifolkene gråt sammen med Chuks

Martin Bruusgaard Harbitz er nær venn av den nigerianske asylsøkeren Chuksonyedika Agbakwue - Chuks. Foto: Privat

Martin Bruusgaard Harbitz er nær venn av den nigerianske asylsøkeren Chuksonyedika Agbakwue - Chuks. Foto: Privat

Artikkelen er over 4 år gammel

Nær venn av Chuks forteller om tårevåt avskjed utenfor politihuset i Tromsø.

DEL

Martin Bruusgaard Harbitz er nær venn av den nigerianske asylsøkeren Chuksonyedika Agbakwue - Chuks - som mandag ble hentet av politiet i Tromsø for utkastelse fra landet. Harbitz var den eneste som rakk å ta farvel med Chuks før han ble satt på flyet til Gardermoen.

- Jeg var på jobb da Chuks ringte meg fra politihuset og sa han skulle transporteres til flyplassen. Jeg syklet ned til politihuset så fort jeg kunne, og rakk det akkurat. Jeg traff han bak politihuset der tre politibetjenter kom leiende med han. Jeg fikk et halvt minutt til å klemme han og ta farvel. Chuks gråt hele tida, og klarte ikke å se på meg. Politifolkene gråt sammen med oss. De sto nærmest og skalv, og var veldig lei seg. De sa de bare hadde hatt positive opplevelser med Chuks, forteller Harbitz.

- Vi er mennesker som alle andre

Leder i forvaltningsenheten i Troms politidistrikt, Astrid Nilsen, sier politiet lokalt bare bistår Politiets utlendingsenhet i Oslo med det praktiske i utsendelsessaker som dette.

- De lokale polititjenestemennene gjør det de er nødt til. Det kan være tøft for dem også. En følelsesmessig belastning. Vi er mennesker som alle andre, og blir berørt som alle andre. Det kan være tungt, men vi kan ikke reservere oss mot vanskelige oppdrag. Vi må bare følge det lojalt opp, sier hun.

Synes det er tragisk

Martin Bruusgaard Harbitz synes det er helt tragisk at en person som bidrar så mye positivt og er så integrert ikke skal kunne få være i Norge.

- Ingen lager så god «mølje» som Chuks. Han er vel den eneste nigerianeren i hele verden som kan lage mølje. Men at han lager nasjonalretten vår, deltar på dugnader, hjelper eldre naboer med snømåking, spiller fotball og har en liten sønn på to år, det er altså ikke nok.  Jeg forstår ikke at Norge ikke kan ta imot Chuks. Hvor mye mer integrert må man bli? spør han.

Utsendelsen har vakt stort engasjement og sterke reaksjoner hos mange, ikke minst hos Chuks sine lagkamerater i Skjervøy IK.

Familien skal være drept

Ifølge Harbitz har Chuks fortalt at han ble gjort familieløs i Nigeria av den islamistiske militante gruppen Boko Haram.

- Foreldrene hans ble drept av en veibombe, og søsknene hans ble halshugd av Boko Haram. Det skjedde mens Chuks spilte fotball, og på den måte lurte døden. Blir han sendt tilbake til Nigeria er spørsmålet om han ikke må lure døden flere ganger, sier Harbitz.

Artikkeltags