Nei, du kan ikke si hva som helst på Facebook

IKKE FRITT FRAM: Mange såkalte nett-troll kommer med grov personhets på lukkede Facebook-grupper. Det kan være straffbart. - Det har ingen betydning om gruppen er lukket dersom ytringen kan nå en større gruppe, fastslår førsteamanuensis Anett Beatrix Osnes Fause.

IKKE FRITT FRAM: Mange såkalte nett-troll kommer med grov personhets på lukkede Facebook-grupper. Det kan være straffbart. - Det har ingen betydning om gruppen er lukket dersom ytringen kan nå en større gruppe, fastslår førsteamanuensis Anett Beatrix Osnes Fause. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Flere har måttet betale dyrt etter å ha hetset noen på nettet.

DEL

Grove skjellsord, sjikane, latterliggjøring og til og med drapstrusler.

Det er gjerne hva man blir utsatt for om man uttaler seg offentlig i en betent politisk sak. Det er på nettet det skjer, og gjerne i lukkede grupper på Facebook. Der er det nemlig mange som tror de kan lire av seg hva som helst uten at de risikerer å bli stilt til ansvar for det.

Men der tar de feil.

- Det har ingen betydning om gruppen er lukket dersom ytringen kan nå en større gruppe, sier førsteamanuensis Anett Beatrix Osnes Fause ved Universitetet i Tromsøs juridiske fakultet.

Lovendring

Hun viser til straffelovens §7 der det heter at en ytring er offentlig når den er "fremsatt på en måte som gjør den egnet til å nå et større antall personer».

Dette ble klart etter en lovendring som nettopp skulle sørge for at man ikke lenger kunne komme unna med grove angrep og drapstrusler på internett. Bakgrunnen var at den høyreradikale bloggeren Eivind Berge ble frikjent i Høyesterett i 2012 etter å ha oppfordret til drap på politiet. Bloggen hans ble på det tidspunktet ikke ansett som offentlig nok.

Men etter dette trådte en tidligere vedtatt lovendring i kraft, og nå er det altså straffbart å ytre seg også på internett dersom det er forbudt å komme med slike uttalelser offentlig.

Flere tusen medlemmer

Nordlys skrev torsdag om Viljar Hanssen, som de siste dagene har måttet tåle grov hets fra nett-troll for eksempel i den lukkede Facebook-gruppa "Fedrelandet viktigst".

Les også: Viljar gikk ut og ba folk besinne seg. Ble hetset på det groveste fra flere hold

Les også: - Jeg ville kalt han en apenisse om jeg sto ansikt til ansikt med ham også

Men slike grupper kan gjerne bestå av flerfoldige tusen medlemmer. Gruppa "Fedrelandet viktigst" har over 4000 medlemmer. Nordlys ringte torsdag flere av dem som hadde skrevet grove utsagn om Hanssen. Blant dem er Jørund Refseth, som blant annet skriver at Hanssen burde settes på en celle sammen med Breivik.

«La de to suge hverandre. Disse to svinpelsene burde finne hverandre», skriver han.

- Dette er ikke noe jeg ville sagt offentlig, og det er derfor blitt postet på en lukket gruppe, svarte Refseth da Nordlys ringte for å spørre hvorfor han skrev noe slikt.

Privatlivets fred

Men det er ingen tvil om at en slik ytring er offentlig når man kan nå flere tusen personer.

I en dom fra Stavanger i fjor ble et medlem av partiet Norgespatriotene dømt til å betale bot, oppreisning og motpartens saksomkostninger på til sammen 127.199 kroner for ærekrenkelse og krenkelse av privatlivets fred etter å ha hetset en SV-politiker på sin personlige Facebook-profil. Vedkommende hadde ca 420 Facebook-venner.

- Med en gang man er på internett, så har man potensial for å nå et stort antall mennesker, sier Fause.

Hun understreker at ytringen i utgangspunktet må være en krenkelse av privatlivets fred.

Grove utsagn som drapstrusler er også straffbare selv om de ikke fremmes på internett, men for eksempel ansikt til ansikt.

- Trusler er straffbare om de er egnet til å framkalle alvorlig frykt, sier Fause, og legger til at det også er en annen mulighet for å forfølge for eksempel hets.

- Hvis man blir utsatt for gjentatte krenkelser, så kan det være snakk om såkalt hensynsløs atferd som rammes av en annen bestemmelse.

Dømt for ærekrenkelse

Det finnes også flere eksempler på personer som er dømt for ærekrenkelse for grove ytringer på internett.

I en sivilrettslig sak i mars i år ble Ronny Alte, tidligere leder av Norwegian Defence League og Pegida, dømt til å betale 75.000 kroner i erstatning, samt motpartens saksomkostninger på 155.747 kroner, etter at han på sin blogg videreformidlet grove påstander om en Ap-politiker fra Bergen.

Mannen som først framsatte påstandene på nett ble også dømt for ærekrenkelse i 2013.

Politikerens advokat, Jon Wessel-Aas, var ikke overrasket over dommen mot Alte.

- Det er nok at en ærefrenkelse fremsettes i én e-post sendt mellom to personer. Min klient mente at han ble utsatt for en giftig svertekampanje med hensikt å marginalisere ham fra den offentlige debatt, sa Wessel-Aas til Aftenposten.

Alte varslet den gang at han kom til å anke dommen.

Artikkeltags