Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker ber innbyggerne i Troms og Finnmark om å unngå reiser til områdene på Østlandet som nå har utbrudd av det muterte viruset.

Dette gjelder så langt Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås.

- Vi har en gunstig smittesituasjon hos oss, og vill bevare dette. Derfor oppfordrer vi innbyggerne til ikke å reise inn i områder hvor de kan ta med dette viruset tilbake sier Aspaker til Nordlys.

"Våre kommuner har gjort en stor innsats for å slå ned utbrudd og følger opp TISK-strategien (testing, isolering, smittesporing, karantene) på en svært god måte. Samtidig melder kommunene om betydelig slitasje på helsepersonell.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark mener det er viktig at smittevernet i fylket fortsatt holdes under god kontroll, slik at helsetjenesten i kommunene har nødvendig kapasitet til å gjennomføre og trappe opp vaksinering etter hvert som det blir flere vaksiner tilgjengelig" skriver statsforvalteren i sin melding.

- Løpende vurderinger

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen sier i dag til Nordlys at han vil vurdere en ny søring-karantene. Så langt har innbyggerne i de rammede kommunene fått en anbefaling om å ikke gjøre unødige reiser.

LES OGSÅ: Gunnar åpner for ny søringkarantene

Vik Aspaker sier hun nå vil ha løpende dialog med lokale myndigheter for å lytte til deres behov. Tirsdag skal statsforvalteren ha et møte med ordførerne i sin region.

- Vi følger løpende vurderingene som kommer fra de nasjonale myndighetene. Vi ser også at det vurderes å inkludere flere kommune, og at flere kommuner selv ber om å bli omfattet av tiltakene, sier Vik Aspaker.

Hun understreker alvoret i situasjonen.

- Dette har nå tatt en svært alvorlig omdreining. Det ser vi av de inngrepene som er iverksatt. Derfor anbefaler vi alle om å lytte godt.

Hun legger til at anbefalingen er et føre var tiltak for å minimere risikoen for at det muterte viruset kommer til Troms og Finnmark, og for å bidra til at kommunehelsetjenesten har de nødvendige ressurser til å gjennomføre vaksinering som planlagt.