Asbjørg (20) så skrekkbildene: - Mamma, jeg skal slutte med snus!

  Artikkelen er over 4 år gammel

  Asbjørg Holm (20) har brukt snus i fire år. Men nå er det slutt.

  DEL

  Da hun så skrekkbildene av hva snusbruk gjør med munnen, var hun ikke i tvil:

  - Nei, jeg vil ikke at det der skal skje. Det er ike første gang man ser slike bilder, og jeg har jo hørt skrekkhistorier før, sier Holm.

  Asbjørg Holm fra Harstad i student i biomedisin på Universitetet i Tromsø.

  Har brukt snus i fire år

  Hun har brukt snus i fire år, men gir selg selv utfordringen når Nordlys spør hvorfor hun egentlig bruker snus:

  - Nei, jeg vet ikke. Det har bare blitt slik. Planen er å hive snusen i 2015. Jeg tror det skal gå greit. Sånn, nå har jeg sagt det offentlig. Jeg vet i hvert fall at mamma blir veldig glad nå, sier Asbjørg Holm.

  Det var Martin Sandquist (47) som etter å ha brukt snus daglig i 30 år fikk se bilder av egen munn. Han fikk sjokk. Og det har tydeligvis mange andre også fått. Saken med bildet av hvordan munnen så ut har blitt lest av svært mange på Nordlys.no.

  Tannlege og veilleder på Universitetstannklinikken i Breivika Sigurjon Benediktsson kaller seg selv en tobakksterrorist.

  For ham er det helt uforståelig at noen kan finne på å ødelegge munnen sin med snus - og han dytter mer enn gjerne informasjon om hva snusbruk fører til på både kolleger, venner og ikke minst studenter.

  Veldig vondt og stygt

  - Ja, flere av tannlege-studentene bruker snus, men slutter i løpet av studiet, sier Benediktsson, før han forklarer til Nordlys hva som er det største problemet med snus i forhold til tannhelsa:

  - Snus gjør ikke noe direkte med tennene, men ødelegger slimhinnene i munnen og det ender med at tennene blir blottet, tannhalsen blir åpen og det blir veldig, veldig vondt og veldig, veldig stygt, sier han.

  Tannkjøttet går tilbake og benet som holder tennene ødelegges og tennene kan bli løs og falle ut.

  - Allerede etter to, tre ukers snusbruk ser man forandringer i slimhinnene, sier tannlegen.