Vokal Nord

SUBLIME

Dirigenter og organistene Martin Baker og Bjørn Andor Drage.

Ishavskatedralen 8. mai 2016. Nesten utsolgt.

Jeg vet ikke riktig hvilket vokabular jeg skal bruke heretter når jeg anmelder konsertene som Vokal Nord inviterer til.

Etter konserten de ga oss søndag kveld er det enkleste bare å takke for en fantastisk koropplevelse. Noe særlig mer er det ikke å tilføye. For det ble igjen en utrolig stor musikalsk opplevelse vi fikk være med på. Nesten ingen oppgaver synes umulig og for store for koret fra Tromsø.

Perfekt trippel

Nå har Tromsøkoret i løpet av knappe fire måneder vist at de behersker praktiske talt nesten helt perfekt tre meget krevende musikksjangrer. Folkemusikk sammen med Susanne Lundeng, den klassiske og krevende Johannes-pasjonen med Nordnorsk Opera- og symfoniorkester og nå kirkemusikk fra århundre tilbake i tiden – nå sammen med dirigent og domorganist i Westminster Cathedral, Martin Baker.

Et bekjentskap mellom korets nye leder og dirigent Bjørn Andor Drage og Martin Baker, domorganist i Westminster Cathedral i London har ført til den meget, meget vellykkete konserten søndag kveld i Tromsø, for øvrig en konsert også publikum i Harstad, Svolvær og Bodø har fått glede av.

Den verdenskjente dirigenten fra London må ha hørt og skjønt at det er noe helt spesielt med det lille koret fra Tromsø siden han takket ja til invitasjonen fra en kollega Bjørn Andor Drage.

Kan ikke glemmes

Og det ble en konsert man verken vil eller kan glemme med det første. For igjen viste Vokal Nord at når de inviterer til konsert så er det tilnærmet det helt perfekte og det litt spesielle de «serverer» sitt publikum.

Allerede fra første tone med Marin Baker på orgelkrakken skjønte jeg at dette kom til å bli en konsert som vi neppe har hørt maken til,. Det startet med Andrew Reid Victimae pasehai laudes, et gregoriansk verk, som ga oss en kraftfull inngang på en konsert som Vokal Nords medlemmer fulgte opp med på en vidunderlig måte. Kraftfull når det kreves av de mange ulike melodiene og tekstene, noen av dem helt fra år 800.

Tre gjestesolister

Nå er jo Vokal Nord blitt et erfarent kor som har blitt satt på – og bestått en rekke prøver. Men at de også klarte og framføre så kraftig og klart også latinske tekster er bare imponerende. Det viser også mye av det som bor i de utvalgte – som denne gangen hadde med seg tre gjestesolister.

Tre av verkene av William Byrd, det ene, Gloria med fem stemmer, ble så intens vakkert framført så jeg er tilbøyelig å hevde at man her «sprengte» grenser for kor i Tromsø. At dette er mulig, var en tanke som slo meg.

Stående applaus

I løpet av vel halvannen time ledet Vokal Nord og de to organistene og dirigentene oss gjennom en ukjent musikalsk verden for de fleste av oss som lyttet. Og etterpå bare kunne belønne aktørene med stående, langvarig applaus.

For meg er det bare igjen å slå fast, at når Vokal Nord inviterer til konsert som er det bare å stille opp. Man kommer ikke til å angre på det.