Gå til sidens hovedinnhold

Verdens sunneste kjøtt?

Artikkelen er over 5 år gammel

Arktisk rein smaker ikke bare himmelsk – det er også en vitaminbombe uten like.

Samisk reindrift har sine røtter helt tilbake til 500 år e. kr, og siden da har reinflokker beitet fritt lengst nord i landet – omgitt av et mylder av næringsstoffer.

Resultatet er trolig er verdens beste kjøtt.

-Vi kjenner ikke til noen typer kjøtt med bedre næringsinnhold enn rein i øyeblikket, sier Ammar Eltayeb Ali Hassan – forsker ved Senter for samisk helseforskning, Universitet i Tromsø – Norges Arktiske Universitet.

Vitaminbombe

I en studie analyserte han kjøttet, leveren, talgen og beinmargen til 131 reinsdyr i fire fylker og 14 beiteområder i Norge.

-Funnene viser at reinkjøtt er noe av det sunneste du kan spise, sier Hassan og utdyper:

-Reinkjøtt inneholder mer vitamin B12, jern, sink og selen enn lam, sau, svin og kylling. Det har også like høye nivåer av noen omega 3-fettsyrer som i krabbe, scampi, blåskjell, østers og torsk. Reinkjøtt har også bare to prosent fett, noe som gjør kjøttet like magert som kylling, sier forskeren.

Spesielt B12-vitamin – som menneskekroppen ikke kan produsere selv – kommer i rikelig mengder.

-Den må vi få enten gjennom mat eller kostholdtilskudd, og finnes i veldig høye konsentrasjoner i rein. Den er viktig fordi mangel av den kan forårsake anemi eller blodfattigdom.

 

Reinsdyrets kosthold er trolig årsaken til det oppsiktsvekkende gode næringsinnholdet.

-De som beiter fritt de har ofte sunnere kjøtt enn dyr som fores. Det er på grunn av større utvalg av beite, forskjellige typer gress, lav og så videre. De velger sin egen diett, sier Hassan.

Populær nyttårsmiddag

I følge en undersøkelse YouGov gjorde for MatPrat, foretrekker hele 23 prosent av oss å spise reinkjøtt på Nyttårsaften – kun slått av pinnekjøtt og kalkun.

Og vi trenger heller ikke å bekymre oss for at det blir for mye reinkjøtt i jula.

-Vi har kun funnet positive aspekter med reinkjøtt, og veldig lave nivåer av tungmetaller og andre organiske miljøgifter, sier Ammar Eltayeb Ali Hassan.

Kommentarer til denne saken