Gå til sidens hovedinnhold

Vet du hvem dette er, vet du hvem som ble årets nordnorske idrettsnavn!

Artikkelen er over 5 år gammel

Her er årets nordnorske idrettsnavn i Nordlys.

– Er skytterne klare? Jeg sier klar om ti sekunder.

Roy Håkstad står dypt fokusert og konsentrert. Han har kun en tanke i hodet. Treffe de tre blinkene med tre skudd. Først den til venstre. Deretter den til høyre og så den i midten.

Kun en gang i året har Roy Håkstad muligheten til å lykkes. Ett feilskjær – og så må man vente ett år på neste mulighet.  Det er lang tid for en som lever og ånder for hobbyen sin.

Han er rask nede i stilling – og de tre skuddene sitter perfekt. Som oftest nøyer han seg med tre skudd. Av og til må han bruke ett ekstraskudd. Men ingen gjør dette bedre enn Roy Håkstad. Derfor er han best.

Han er blitt norsk mester i felthurtigskyting fire ganger. På Lesja var det 2099 skyttere som skjøt innledende runde og fikk registrert tid, det var ca 3000 som deltok i kvalifiseringen. Kun 16 av dem fikk finaleplass. For mange av dem er en seier flaks. To ganger kan skyldes tilfeldigheter. Tre og fire ganger kan ikke bortforklares. Roy Håkstad er best i disiplinen i Norge. Og blir av Nordlys’ lesere kåret til «Årets Nordnorske Idrettsnavn». Skyttere fra hele landet har stemt Håkstad fram i kampen – først og fremst i duell med Jonas Johansen og Johann Forfang.

Gikk i front

Nesten samtlige som deltok på Landsskytterstevnet tidligere hadde en drøm om å bli skytterkonge. Til nød kan man bli norsk mester på feltskytingen. Resten var i bunn og grunn litt uinteressant.

Roy Håkstad hadde aldri den drømmen. Han var rett og slett ikke god nok. Håkstad hadde en annen interesse stang- og felthurtigskyting.

Skytteren fra Lakselvdal Skytterlag har kjempet for at stang- og felthurtigskyting skulle få en høyere status i Det Frivillige Skyttervesen. Uten innsatsen til Håkstad hadde det neppe vært Norgescup i de disiplinene. Foruten å være den beste felthurtigskytingen i Norge har cowboyen Håkstad vært den fremste frontkjemperen. Stang- og felthurtigskyting hadde neppe hatt samme status uten innsatsen til Håkstad.

45-åringen har ikke bare vært opptatt av egen utvikling. Han har vært sentral i oppbyggingen av et miljø i Troms, et miljø som har utgangspunkt i skytterbanen i Lakselvdalen. De siste årene er det først og fremst på felthurtigskytingen at utøverne fra Troms Skyttersamlag har hevdet seg. Håkstad har vært læremesteren til dem – og fortsatt er det ingen av elevene som skal «gamlingen».

Håkstad var selvsagt glad etter at han sikret seg sin fjerde felthurtigtittel på Lesja. Han var minst like stolt over at elevene og lagkameratene Truls Pedersen og Marius M. Levang hadde kvalifisert seg for finalen samt kanskje den fremste rivalen – Tore Nilsen. Fire fra Troms i finalen var rått.

«Årets nordnorske idrettsnavn» er ikke bare opptatt av utvikling av utøvere. Han har også vært sentralt i opprustningen av baneanlegget i Lakselvdalen. Hun kona, Torunn, og barna, Torinn, Njård og Ådne, den samme interessen.

Trener i garasjen

Roy Håkstad legger ikke skjul på at det er tungt å kjøre fra Tromsø til Lakselvdal flere ganger i uka for å trene.

Derfor tørrtrener han i garasjen flere ganger i uka.

– Hvor mye jeg trener? Hver gang jeg skal slippe unna kona og ungene tar noen timer, har han spøkefullt sagt til meg tidligere.

Det er klart at man må legge ned noen timer i uka dersom man skal vinne cowboyskytingen på Landsskytterstevnet. Skal man makte det må man ha fri fra kona og ungene noen timer…

Kjenner jeg Roy Håkstad rett har han allerede rettet blikket om det som skal skje i Øverbygd i tidsrommet 29. juli til 5. august. To datoer står sikkert banket i hodet til Håkstad, søndag 31. juli da han trolig skal i aksjon på den innledende skytingen og 5. august da felthurtigfinalen går av stabelen.  Han har nok allerede rettet fokuset mot de datoene.

Jeg vet at han Håkstad er sugen på å bli den første som vinner felthurtigskytingen på Landsskytterstevnet fem ganger.  Det vil i så fall være en unik prestasjon.

Og man skyter neppe langt utenfor blinken når man tror at han kan greie det.

Disse fikk stemmer

Roy Håkstad tok til slutt en klar seier i kampen om «årets nordnorske idrettsnavn». Skytteren fra Lakselvdal Skytterlag fikk stemmer fra hele landet. Stemmene er angitt i prosent.

Roy Håkstad  37,6

Jonas Johansen  19,1

Johann Forfang 17,8

Tromsø Storm 5,9

Kristin Vollstad 5,6

Morten Blien 2,9

Ingrid Thuen 2,6

Ingvild Kaspersen 2,5

Midnight Sun Marathon 2,4

Finn-Hågen Krogh  1,4

Håvard Klemetsen  0,7

Tom Høgli  0,7

Arctic Race og Norway  0,2

Dag Rune Stangeland 0,1

 

Kommentarer til denne saken