Utenriksministeren tilbake i Tromsø: - Vi lever i en usikker verden som endrer seg raskt. Nye trusler trer fram

TILBAKE I TROMSØ: Utenriksminister Ine Marie Eriksen-Søreide (H) mener vi kan takle både klimakrisen og utvikle jobber og næringsliv i nord.

TILBAKE I TROMSØ: Utenriksminister Ine Marie Eriksen-Søreide (H) mener vi kan takle både klimakrisen og utvikle jobber og næringsliv i nord. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Utenriksminister Ine Eriksen-Søreide (H) påpekte at Tromsø har klart det bare den norske kongen vanligvis klarer: Å samle seks statsråder fra samme regjering på samme sted.

DEL

(Nord24) (Nord24.no:) - Jeg tilbragte mine definerende første år i Tromsø. Det er bra at dere får oppleve hvor kaldt og fint det kan være her, sa Eriksen-Søreide da hun talte til deltakerne på den tolvte Arctic Frontiers mandag morgen.

For første gang er konferansen flyttet til sentrum av Tromsø – med alle programmene på hotellene Radisson blu, The Edge og Scandic Ishavshotell.

Med 3000 påmeldte er konferansen rekordstor. Sikkerhetsoppbudet er i tillegg skjerpet.

Seks statsråder og 3000 deltakere - har aldri vært større 

Skjerpet sikkerhet

Konferansen har klart å samle syv statsråder på samme sted – og med en rekke høytstående diplomater, byråkrater og politikere fra verden rundt er det norske politiets sikkerhetstjeneste sterkt involvert, får Nordlys opplyst. Alle som tok seg inn i konferansesalen på The Edge måtte ta av seg jakkene og sekker og vesker ble gjennomgått.

Sikkerhet var også et av poengene for utenriksministerens tale.

- Vi lever i en usikker verden som endrer seg raskt. Nye trusler trer fram, i tillegg til de gamle.

Hun mener likevel at den nordligste regionen og Arktis foreløpig ikke er påvirket av de globale konfliktene i verden. Men at det er hardt arbeid å opprettholde en fredelig situasjon i nord - med henspill på den store naboen i Øst.

- Vår nordlige region er fortsatt karakterisert av samarbeid og FN-konvensjonen, sa utenriksministeren.

Hun mener folk til folk-samarbeid, samarbeid om fiskeriforvaltningen i nord og det Arktiske råd er med på å stabilisere regionen.

Et av de store spørsmålene under konferansen er spørsmålet om bruk eller vern av naturressurser, industri- og forretningsmuligheter i disse områdene. Mens forskere advarer om de sårbare områdene som rammes sterkt av den globale oppvarmingen, ønsker politikere og næringsliv å utvikle og utnytte naturressursene som finnes i regionen.

Tror på balanse

Den norske utenriksministeren tror likevel på at begge deler er mulig.

- De langsiktige trendene i Arktis er at klimaendringene skjer raskere her, men området påvirkes av utslippene andre steder. Den smeltende havisen trenger derfor globale løsninger. Noen mener vi må redusere og avstå fra å investere i og utvikle næringslivet og industri i Arktis. Det mer jeg er feil. Vi kan få til en god balanse, sa hun.

Utenriksministeren påpekte at vi trenger jobber for å utvikle og opprettholde den arktiske befolkningen på rundt 4 millioner mennesker. Den må likevel være bærekraftig.

- Det er ett bærende prinsipp som skal guide oss. Vi må basere våre aktiviteter på kunnskap og vitenskap. Derfor er også Arctic Frontiers så viktig. De har også klart å samle seks av våre statsråder på samme sted på samme tid, noe som det bare er kongen som vanligvis klarer – hver fredag, sa utenriksministeren.

REKORDMANGE: Antallet påmeldte er rekordstort under årets Arctic Frontiers.

REKORDMANGE: Antallet påmeldte er rekordstort under årets Arctic Frontiers. Foto:

En ny framtid

Mikael Dalberg, den svenske statsråden for entreprenørskap og innovasjon, sa fra det samme podiet, at han mener verden må handle umiddelbart på den globale klimakrisen og at det betyr at fossile ressurser må fases ut.

- I Sverige har vi klart å ta ned utslippene våre, samtidig som vi har hatt vekst i økonomien.

Dalberg pekte på at forskningen er klar og tydelig.

- Det er allerede her. Klimakrisen påvirker våre liv og samfunn akkurat nå. Vi vet at det kan utvikle seg til å bli en sikkerhetsmessig global trusselsituasjon som gjør at vi må kjempe mot klimaendringene på alle mulige nivå.

I Sverige har myndighetene investert seks milliarder svenske kroner i klimainvesteringer.

- Å gjenåpne kullgruver tilhører fortiden. Vind-, vann- og solenergi vil erstatte gass og olje-sektoren. Jeg er overbevist om mat vi kan oppnå fossilfrie og bærekraftige samfunnene vi trenger, sa Dalberg.

De øvrige statsrådene fra Norge som deltar er: fiskeriminister Per Sandberg, miljøvernminister Ola Elvestuen, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, kommunalminister Monica Mæland og olje- og energiminister Terje Søviknes.

Tromsøs nye «luksusdrosjer» har ikke taksameter: - Vi har kjørt noen interessante navn

Artikkeltags