Gå til sidens hovedinnhold

Den nye klimaministeren i Tromsø: - Vi har mistet flere tiår med innsats for klimaet

Artikkelen er over 3 år gammel

Ola Elvestuen (V) mener regjeringen har satt klima i førersetet i den nye regjeringserklæringen.

(Nord24)

(Nord24.no:) Det var en opplagt og energisk - og fersk - klima- og miljøminister som tok forgjengeren Vidar Helgesen sin stol i politikk-sesjonen på Arctic Frontier tirsdag formiddag.

Helgesen var opprinnelig satt opp på programmet.

Ola Elvestuen (V) har sine første dager i jobben, etter å ha blitt utnevnt som ny minister i statsråd for bare seks dager siden.

- Klimaspørsmålet har vært en politisk debatt i tre tiår. Hvis vi kun hadde basert oss på faktaene, hadde vi gjort mye mer. Mange krefter har klart å skape tvil om vitenskapen. Vi har mistet flere tiår med innsats for klimaet, sa Elvestuen i panelet.

Elvestuen møtte et svært internasjonalt panel for å diskutere om vitenskapens kår i det som kalles et postfaktuelt samfunn - et samfunn som ikke legger vitenskap og fakta til grunn for beslutninger.

Arctic Frontiers-konferansen har invitert deltakere fra hele verden. Interessen for konferansen gjenspeiler interessen for ressursene i Arktis. Mens enkelte ønsker å begrense olje- og gassutvinning for eksempel i regionen, er det andre sterke interesser for disse naturressursene. I Norge har de nye konsesjonene i Barentshavet ført til kontroverser - og et søksmål mot staten for å bryte grunnloven (Staten vant i Oslo tingrett).

Norge i førersetet

- Men med Norges fortsatte søk etter olje og gass, og ekspertene sier vi må sikte mot et dekarbonisert samfunn, er du seriøs med at du følger ekspertenes råd? spurte moderator Stephen Sackur den ferske ministeren.

- Norge er i førersetet når det gjelder å dekarbonisere det vi kan. Halvparten av bilsalget er nå elektrisk, vi fronter hydrogen, vi har ferger som går på strøm og vi gjør mange tiltak for å gå framover, sier Elvestuen.

- Men du sa i din innledning at vi må putte klima først?

- Ja, det var derfor jeg sa at vi må ha en strategi. Vi er avhengig av olje- og gass i dag, men vi må forberede oss. Vi gjør alt vi kan for å gjøre økonomien grønnere. Vi trenger et grønt skifte i vår økonomi.

Les også

Stephens jobb er å stille makta til veggs mens de er i Tromsø: - Norge må være forsiktige

 

Klima først

Elvestuen nevnte debatten om oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja som sentral i norsk politikk seinere tid. Det er også etablert en klimarisiko-kommisjon som skal se hva som er risikoen for den norske økonomien.

- Er du forberedt på å stå opp mot finansministeren og for å forsvare posisjonen du gjorde klar i din tale? At vi må putte klima først og sentralt. Du må virkelig være sterk i din regjering - når du har så mange andre perspektiver rundt bordet fra andre? spurte moderatoren videre.

- Heldigvis har vi i den den nye regjeringsplattformen satt klimaet først. Et av de første punktene er å se på hvordan vi tar ned utslippene i Norge, det andre er hvordan vi skal endre vår økonomi for at vi skal bli mindre avhengige av olje og gass, svarte Elvestuen.

Du kan se opptak av paneldebatten her.

Kommentarer til denne saken