Arbeidstilsynet bekymret for kamerabruk på omsorgssenter i Tromsø: – Mulig å kontrollere arbeidstakerne

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå får kommunen likevel grønt lys.

DEL

Omsorgstjenesten på Langnes i Tromsø ble i september kontaktet av Arbeidstilsynet og bedt om å redegjøre for bruk av overvåkingskamera på arbeidsplassen.

Det kommunale omsorgssenteret mener kameraenes formål er å hindre innbrudd og herværk i garasjeanlegg og utstyr tilknyttet senteret. De avviser at kameraene brukes til å overvåke de ansatte.

«Kameraene gjør det imidlertid mulig å kontrollere eller overvåke arbeidstakerne», kontrer Arbeidstilsynet i et brev til Tromsø kommune.

- God informasjon er viktig

Likevel gis det grønt lys for kamerabruken. De ansatte er informert om overvåkingskameraene.

«For å forebygge opplevde negative belastninger knyttet til kamerabruken, er god informasjon viktig», skriver Arbeidstilsynet.

«Å jevnlig ta opp kameraovervåking som tema på personalmøte, kan være lurt for å forebygge eventuelle frustrasjoner hos ansatte», skriver Arbeidstilsynet i brevet.

Krever særskilt behov

Både ansatteorganisasjoner, Datatilsynet og Arbeidstilsynet har avdekket lovbrudd knyttet til kameraovervåking. Tilfellene dreier seg gjerne om at ledelsen har fulgt med på hvordan de ansatte gjør jobben sin.

«For at en arbeidsgiver skal kunne kameraovervåke en arbeidsplass, krever loven at det må foreligge et særskilt behov dersom man skal overvåke områder der bare de ansatte ferdes», skriver Datatilsynet på sine hjemmesider.

Artikkeltags