Full oppvask i Ap etter Giske-varsler

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Nestleder Trond Giske har opptrådt kritikkverdig og må gjøre seg fortjent til partiets tillit, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre. Giske beklager egen oppførsel.

Torsdag gikk Arbeiderpartiet til det skritt å sende ut en felles pressemelding fra de to i et forsøk på å rydde opp. Det skjedde etter et møte mellom Giske, Støre og partisekretær Kjersti Stenseng samme dag.

I pressemeldingen med tittelen «vedrørende varsler mot nestleder Trond Giske» bekrefter hovedpersonen at han er «gjort kjent med» varsler om sin egen oppførsel.

– Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, sier Giske.

Støre slår fast at Giske har «opptrådt på en måte som er kritikkverdig».

– Trond har overfor meg uttrykt at han tar inn over seg alvoret, og at han forstår at han har opptrådt på en måte som har ført til disse reaksjonene, sier partilederen.

– Kritikkverdig

Ett av varslene Støre skal ha fått den siste tiden om sin nestleder, var fra en far og gjaldt en fest i 2012 der Giske var gjest, meldte  VG torsdag kveld.

Samtidig melder NRK at Ap onsdag kveld fikk et nytt varsel, og Dagens Næringsliv har i en rekke artikler omtalt varsler om Giskes oppførsel.

Overfor NTB utdyper Støre kritikken av nestlederen:

– Dette får den konsekvensen at Trond Giske har fått en veldig klar kritikk. Han har vedgått at han har opptrådt på en måte som har vært belastende. Han har beklaget det og understreket det ansvaret han har for å bidra til en god partikultur.

Giske har vært statsråd i flere Ap-regjeringer og er i dag partiets finanspolitiske talsmann på Stortinget.

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur, sier han.

Uvanlig, men nødvendig kritikk

På spørsmål om det har vært vurdert å frata Giske verv eller posisjoner i Ap, viser Støre til at partiledelsen er valgt av landsmøtet.

– Jeg har tillit til at han tar dette på alvor, og at han er seg bevisst det ansvaret han har fått av landsmøtet, som har valgt ham. Det er opp til ham å bevise i fortsettelsen at han er den tilliten verdig.

– Er hans posisjon i partiet svekket?

– Det vil ikke jeg kommentere. Men det er uvanlig at en nestleder får en slik kritikk fra partisekretær og partileder. Men det var nødvendig, og det har også Trond Giske tatt på alvor.

Nestlederen erkjenner overfor NRK at en dagens situasjon svekker tilliten ham, men sier han vil gjøre alt han kan for å gjenreise tilliten.

– Bare tiden vil vise om jeg kan lykkes med det.

Mye uklart

Til tross for at uroen omkring Giske nå er blitt en offentlig sak, er lite bekreftet om hva som faktisk ligger i varslene.

– Hvor mange varsler har kommet inn?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Av hensyn til de som har varslet og den det varsles om, kommenterer vi ikke enkeltsaker, sier Støre.

– Hvor gamle er disse sakene?

– Det ønsker jeg heller ikke av naturlige grunner å kommentere. Men det er fra hans tid som aktiv i Ap.

– Hva er innholdet i disse sakene?

– Vi kan ikke gjengi innholdet i varsler som er gitt i fortrolighet. Sånn må det være, vi har ikke mandat til å gå til mediene med det. Hvis varslere skulle oppleve at det er en konsekvens, tror jeg det ville begrense varslere.

– Men folk har kommet direkte til deg med disse historiene?

– Blant annet.

Artikkeltags