AUF med aksjon mot havplast i nord på Utøya

PÅ SOMMERLEIR: Marta Hofsøy (sentralstyremedlem i AUF), Brynjar Andersen Saus (leder AUF i Troms), Emelie Johanne Johansen (leder AUF i Nordland), Guro Vollan Nilsen (leder AUF i Finnmark)

PÅ SOMMERLEIR: Marta Hofsøy (sentralstyremedlem i AUF), Brynjar Andersen Saus (leder AUF i Troms), Emelie Johanne Johansen (leder AUF i Nordland), Guro Vollan Nilsen (leder AUF i Finnmark) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Troms, Nordland og Finnmark AUF arrangerte fredag en aksjon mot plast i havet på AUFs årlige sommerleir på Utøya.

Havplast er blitt et kjempeproblem i verdens hav, og plast fra hele verden har en lei tendens til å bli ført opp til Barentshavet og kysten av Nord-Norge av havstrømmene.

Vil forby mikroplast

De nordnorske AUF-lagene hadde tre krav de stilte til Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre: Forbud mot mikroplast, bedre panteordninger og økt satsing på gjenbruk av plast.

- Støre var helt enig med oss og sier han ønsker å innfri kravene våre om Arbeiderpartiet kommer i regjering. Arbeidet mot null plast i havet sendt fra Norskekysten kommer til å være viktig for AP den kommende regjeringsperioden. Vi er veldig fornøyd med at Jonas lover å innfri kravene våre, dette er viktige tiltak for kystsamfunnene i Norge, skriver leder for AUF i Troms, Brynjar Andersen Saus, i en pressemelding.

Maren Irene Gåre Bakkevoll, politisk nestleder i Troms AUF, forklarer at de ønsker å forby mikroplast som blant annet finnes i hudpleie- og hygieneartikler.

- Spesielt i skrubbeprodukter og tannkrem. Renseanleggene i dag er ikke laget for å fange opp så små partikler så dette blir en stor kilde til forurensning av havet. Det skader naturen og ender opp i fisken som ender opp på matfatet vårt, sier hun.

Forsker: - Driter i eget matfat

Nordlys har skrevet flere artikler i sommer om det stadig økende problemet.

Plast som kommer på avveie i naturen, kan spre miljø- og helseskadelige stoffer, og Nordlys har i sommer dokumentert hvordan fisk, fugl og sjøpattedyr dyr som følge av havplast.

- Når vi kaster plast på havet er det som å drite i sitt eget matfat, sa miljøgiftekspert Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt har gitt ut til Nordlys tidligere i år.

Artikkeltags