[Nettavisen]: Tar man risiko, kan man fort gå på en smell. Det viser årsrapporten til Mohns investeringsselskap Wimoh.

Den viser nemlig at selskapet tapte 448 millioner kroner på valutahandel i året som gikk.

Til Nettavisen understreker Mohn at tapet kun er på papiret foreløpig. 

– Nå er det sånn at regnskapsreglene ikke skiller mellom urealisert og realisert tap, så dette tar jeg veldig avslappet. Så langt i år har vi redusert tapene fra i fjor kraftig og vi har god inntjening, sier Mohn til Nettavisen.

Har tjent

Det er dog ikke første gang Mohn går på en smell på valutamarkedet.

I 2015 tapte Mohn 528 millioner kroner på valuta, mens han satt igjen med en gevinst på 0,9 millioner kroner i 2016.

Det betyr at til sammen har Mohn dermed tapt 975 millioner kroner på valutaspekulasjon på tre år.

Mohn sier at tapet delvis kan forklares ved at kronen tradisjonelt svekker seg mot andre valutaer i ukene inn mot nyttår. 

– Norske kroner som svekket seg noe voldsomt rundt juletider, slik har det vært de fleste årene. Når regnskapet skal gjøres opp 31. desember, så bærer det preg av det, sier Mohn.

Fallende krone

En oversikt over kronens utvikling de siste årene, viser at Mohn har en poeng. Både i 2015 og 2017 svekket kronen seg kraftig i desember, for deretter å styrke seg igjen. Samtidig har kronen hatt en fallende tendens uavhengig av sesongvariasjoner siden 2013.

Da DN kontaktet Mohn om valutatapet i 2015, viste han til at han tidligere har tjent svært gode penger på valutaspekulasjonen.

«Men med 5.2 milliarder kroner i valutagevinst for 2001–2014 kan jeg ikke si annet enn at det må være lov til å ha et dårlig år», skrev Mohn i en tekstmelding til DN.

Tredje rikeste – og Ap-tilhenger

Mohn er en av Norges aller rikeste menn og var nummer tre på formuetoppen i 2016 med en formue på 9,5 milliarder kroner.

Han er kjent som en sjenerøs mann, som deler ut penger både til veldedige formål og fotballklubben Brann. Han er dessuten medlem av Arbeiderpartiet og har gitt store summer til partiet. I fjor ga han 2,5 millioner kroner til støtte for partiet i valgkampen.

– Det er fordi jeg er medlem i Arbeiderpartiet, og de trenger støtte. Det blir en spennende valgkamp og jeg har stor tro på Jonas Gahr Støre, sier Trond Mohn til NTB.

Tidligere har han også gitt 24 millioner til den venstreorienterte Tankesmien Agenda.

– Jeg har gitt fra meg mer penger enn de fleste og det er jeg stolt av, sier Mohn til Nettavisen.

I fjor ga han dessuten to milliarder til sine to døtre Christine Mohn Furre (46) og Louise Mohn Larssen (43).