Gå til sidens hovedinnhold

Åpner for blokker på Varden: – Synes fortsatt det er litt høyt

Brudd blant de rødgrønne om byggeplaner. Vil vurdere nye reduksjoner for å godkjenne blokkene.

For abonnenter

Varden borettslag får tverrpolitisk støtte for sine byggeplaner i boligfeltet som i dag omfatter to blokker på 12 og 16 etasjer samt noen terrasseboliger.

Selv om kommunedirektøren vendte tommelen ned, sa politikerne i byutviklingsutvalget torsdag et betinget ja til ønsket om boligbygging på Varden.

– Vil ikke avvise

– Dette er en spennende plan. Det er ikke hver dag vi får planer for såpass store bygg. De kommer til å vises godt i hele Tromsø, og mange vil nok ha en mening om prosjektet, sa leder av utvalget, Tone Marie Myklevoll (Ap) i møtet.

Hun varslet et flertallsforslag fra både Ap, Høyre, Venstre og Sp med en rekke krav for å kunne godkjenne en endelig reguleringsplan for byggeprosjektet.

Vi ønsker ikke å avvise forslaget, og vi mener området tåler å få en annen type bygg – altså blokker, sier Myklevoll.

Nye kutt

Politikerne vil fortsatt vurdere nye endringer i byggeplanene, og ønsker illustrasjoner av å kutte blokkene med to og fire etasjer.

– Vi sier ikke endelig nei til 16 og 12 etasjer, men vil se hvordan det ser ut med 14 og 10 og 12 og 8 også, sier Myklevoll til Nordlys.

Hun understreker at politikerne vil ha kontroll med hvordan fasadene til slutt blir, og krever politisk behandling av dette. I tillegg vil utvalget avgjøre valg av «avbøtende og forbedrede tiltak for lokalklimatiske vinterforhold på bakkeplan».

– Jeg tror det er første gang byutviklingsutvalget har vedtatt at vi skal bestemme fasadevalg, så det er veldig spennende og et viktig signal til alle som vil bygge store og viktige bygg.

– Løfter området

Morten Skandfer (V) hadde stor på prosjektet.

– Her kan man få et stort antall boliger som løfter området, og som også vil gi bedre uteområder. Jeg tror også man får boliger som har kvaliteter som underbygger de unike kvalitetene ved Tromsø blant annet med umiddelbar nærhet til naturen, mente Skandfer.

Det er Varden borettslag som står bak byggeplanene, og bakgrunnen er et ønske om å få finansiert nødvendig vedlikehold av den øvrige boligmassen.

I utgangspunktet foreslo borettslaget å bygge ei blokk på 24 etasjer og ei blokk på ni etasjer da planene første gang ble presentert i 2015.

Les også

Borettslag vil bygge 24 etasjers høy boligblokk i Tromsø

Etter flere år med endringer og tilpasninger av blokkene foreslås det altså nå 16 og 12 etasjer. Kommunedirektøren anbefalte politikerne avvise byggeplanene.

Reagerer

Det reagerte Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) på.

– Borettslaget har tilpasset seg i flere runder for at innsigelser skulle frafalles. Så kommer likevel kommunedirektøren på banen med en negativ Innstilling, sa Jørgensen.

Han var uenig i at så høye blokker ville gi negative følger for uteområdene.

– Det som faktisk vil skje med en utbygging er at store parkeringsområder flyttes under jorden og erstattes av boliger og grøntområder, sa Jørgensen.

– Dårlig idé

Blokkene skaper altså strid mellom de rødgrønne samarbeidspartiene. SV stemte mot byggeplanene.

– Høyhus på toppen av Tromsøya er en dårlig idé, sa Åsne Høgetveit (SV).

Hun understreker at partiet ikke er mot blokker overalt på Tromsøya.

– Men det er stor forskjell på blokker på dette stedet kontra for eksempel prosjektet med studentboliger på Dramsvegen.

Høgetveit frykter betydelig skyggelegging for flere naboer, og trekker fram blokkenes fjernvirkning.

– Høyblokker her vil prege opplevelsen av hele Nord-Tromsøya.

Høgetveit fikk støtte av partifelle Ingrid Hovda Lien.

– Dette er et kjempefint område for bebyggelse, men dette forslaget er ikke en god nok løsning. Flere borettslag i området er også kritisk og skeptisk, sa Lien.

Kommentarer til denne saken