Gå til sidens hovedinnhold

Ap er i fritt fall

Ap er i fritt fall under åtte måneder før stortingsvalget.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Nordnorsk debatt)

For tredje gang på bare fem dager lander Ap under 20 prosent på en nasjonal meningsmåling. Partiet synker mot bunnen som et anker.

Partiet får kun 18,4 prosent på målingen Nordlys torsdag kveld har presentert sammen med Nettavisen, Trønder-Avisa og Bergensavisen (BA). Senterpartiet får 20,5 prosent. Mens Ap ligger ni prosent under valgresultatet i 2017.

I Norge nord for Dovre - Trøndelag og Nord-Norge - viser tallene at Jonas Gahr Støre blir feid av banen av Senterpartiet. Styrkeforholdet er 25,6 mot 19,9 prosent i Arbeiderpartiets disfavør.

Det er skrekkelige tall for Støre, i den delen av landet der Arbeiderpartiet har mye av sin historiske opprinnelse. Etter valgnederlaget i 2019 sa Støre at det gjorde ekstra vondt å tape det nordlige Norge. Hva skal han si nå? I Troms og Finnmark lander Ap på ynkelige 16,8 prosent.

Når man går inn i tallene trer det et tydelig mønster fram. I hele Norge har Arbeiderpartiet mistet grepet på de mellom 30 og 44 år. Her er nå Senterpartiet det foretrukne alternativet, med god margin.

Det er i denne gruppen mange i den norske arbeiderklassen befinner seg. Dermed kaster det lys over hvor omfattende Arbeiderpartiets problemer er. Det historiske fundamentet for partiet er som reform- og interesseparti for lønnsmottakere. Men det er en rolle velgerne ikke lengre identifiserer Arbeiderpartiet med.

Forklaringen er trolig måten Arbeiderpartiet har fremstått på de siste årene. Interessepolitikk har gradvis blitt erstattet av verdipolitikk, symbolisert gjennom de store sakene som har preget landsmøtene: livssynsfag i skolen, kjønnsnøytrale begreper, 10.000 flyktninger, nei til olje og gass-virksomhet.

Disse politiske instinktene ble illustrert på Dagsrevyen denne uken, da AUFs leder Astrid Hoem ble spurt hvilken sak som kan få partiet ut av krisen. Vi må flytte iskanten enda lengre sørover, svarte hun.

I Arbeiderpartiet har gjennomgangstonen vært at bare partiet faller til ro etter Giske-saken, vil brikkene falle på plass. I stedet har nedturen fortsatt, og indre strid kan ikke lengre brukes som forklaring.

Arbeiderpartiets fall er sammenfallende med nedturen for andre sosialdemokratiske partier i Europa. I Norge har det blitt forsterket av en partileder som ikke klarer å kommunisere med velgerbasen.

Det er ingen grunn til at ikke Arbeiderpartiet skulle være i stand til å ta den posisjonen Senterpartiet nå har. At Senterpartiet vokser med den profilen de fremtrer med, kan ikke avfeies som populisme. Det er egentlig et uttrykk for at folk i Norge ønsker klassisk sosialdemokratisk politikk. De kjenner bare ikke Arbeiderpartiet igjen.

Kommentarer til denne saken