Hun er i ferd med å realisere den amerikanske drømmen – tilbake i Norge

FORAN SILJE: Anna Svendsen (t.v) har slo Silje Theodorsen (t.h) på den klassiske sprinten i Skandinavisk cup i februar.

FORAN SILJE: Anna Svendsen (t.v) har slo Silje Theodorsen (t.h) på den klassiske sprinten i Skandinavisk cup i februar. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Anna (24) dro til USA for å bli god å gå på ski. Nå er hun i ferd med å lykkes hjemme i Norge.

DEL

Onsdag går Tromsø Skiklubb-løperen sitt andre verdenscuprenn i karrieren når den klassiske sprinten arrangeres i Drammen,

Sist hun gikk var i 2012. Det gikk bare sånn passe, med 64.plass.

Men ikke bli overrasket om Svendsen tar sine første verdenscuppoeng nå, som hun vil få med en plassering blant de 30 beste.

Hun slo langrennskometen Silje Theodorsen (20) i den klassiske sprinten i Skandinavisk Cup i slutten av februar. Og i helgen vant hun prologen i Norgescupen, og ble nummer tre totalt, hennes første pallplassering i individuelt nasjonalt skirenn.

– Jeg er i bra slag nå, og håper bare kroppen fungerer optimalt. Da kan det bli gøy. Det er ikke urealistisk med verdenscuppoeng, men da må alt klaffe. Det er drømmen, sier Anna Svendsen til Nordlys.

Fremgang etter USA-opphold

Et grep som kan være en medvirkende faktor til fremgangen er to år i USA. Anna gjorde som både storesøster Sara og klubbkollega Snorri Einarsson gjorde i sin tid, dro til USA for å studere og satse på ski.

– Det fungerte veldig bra for begge de to. De ble gode etter at de kom tilbake fra USA, sier 24-åringen, som ble bronsevinner på stafett i NM sammen med storesøster Sara og Agnetha Åsheim Johansen i 2009.

Hun mener årene i Salt Lake City har gjort henne godt. Det spesielle er at hun bodde på 1.500 meters høyde og konkurrerte på to tusen meter over havnivå.

– Du kan ikke trene like mye i høyden, og må tilpasse aktiviteten deretter. Det første året gikk mye til det. Jeg satset for fullt, men trente nok i sum hundre timer mindre i året enn her hjemme i Norge, sier Anna.

For ordens skyld, 24-åringen vil ligge på 800 treningstimer denne sesongen. Det er over to timer i snitt daglig.

Satser på fulltid

Svendsen satser for fullt på ski nå. Hun jobber deltid som sykepleier på UNN, for å ha litt inntekter for å få satsingen til å gå rundt. I dag er hun en del av Team Nord-Norge SNN-laget. Neste år er hun trolig flyttet opp på elitelaget.

– Jeg har et langsiktig mål om å lykkes i langrenn, jeg tenker ikke bare en sesong fremover. Det er nå jeg har sjansen til å satse, jobbe kan jeg gjøre senere i livet. Jeg har en snill sjef som tilpasser vaktene etter når jeg kan jobbe, men det blir lite nå i sesongen. Det er mest vår- og sommerjobbing for min del, sier Svendsen.

Sesongens store høydepunkt kan komme onsdag, med et oppløp i slak oppoverbakke i Drammen. I tillegg ser hun veldig frem til NM del II i Harstad. Der passer øvelsene henne perfekt.

– Jeg er sterkest i klassisk, og føler meg sterk i diagonal, så jeg tror løypa i Drammen vil passe meg bra. Og i NM del II er det fem kilometer og tremil, begge i klassisk. Det er bra for min del, så jeg gleder meg, sier Anna Svendsen.

 

Artikkeltags