47 år gamle Jakunin innrømmet droneflyging under en seiltur i sommer. Påtalemyndigheten mener det er forbudt for russiske statsborgere å fly droner i Norge på grunn av sanksjonsloven.

Hans forsvarer John Christian Elden er fornøyd med dommen.

– Dette er sunn fornuft og i samsvar med EU-rettens sanksjonsregler. De andre dommene må oppheves da de bygger på uriktig lovforståelse. Det er ikke straffbart verken for briter eller russere å fly fritidsdroner i Norge. EU-retten er klar og nekter ikke slike flyginger, sier han til NTB.

Jakunin var tiltalt for å ha fløyet drone på Svalbard.

Han er sønn av en russisk forretningsmann med bånd til Vladimir Putin, og ble pågrepet i Hammerfest mandag 17. oktober.

Statsadvokat Kristin Røhne forteller at dommen ankes:

– Vi kommer til å anke saken. Vi er nødt til å få en avklaring fordi tingretten har ment noe annet det høyesterett mente i sin kjennelse, og noe annet enn det Hålogaland lagmannsrett har ment, sier statsadvokat Kristin Røhne til VG.

Jakunin-saken

  • Andrej Jakunin var tiltalt for brudd på sanksjonsloven etter å ha flydd en DJI Mavic drone på Svalbard. Jakunin innrømmer droneflyvningen, men har hevder dette var utelukkende til privat bruk, som turist.
  • Britisk-russerens forsvarsteam argumenterer for at påtalemyndighetens tiltale bygger på flere feil. I retten vil de utfordre både tolkningen av sanksjonsloven, Svalbardtraktaten og betydningen av Jakunins doble statsborgerskap.
  • Andrej er sønn av den 74 år gamle oligarken Vladimir Jakunin. Pappa Jakunin er tidligere sjef for den russiske jernbanen. Han er også kjent som en venn av Vladimir Putin.
  • I tingretten anslo Jakunin selv at hans selskap VIY Management har posisjoner i Europa som er verdt mellom 150 og 200 millioner euro. Han anslo også å ha verdier i Russland på anslagsvis syv til ti millioner euro.

Ber om frifinnelse for dronetiltalte Jakunin – mener PST feiltolker loven

Derfor er New York Times på oppdrag i Tromsø: – Alle er fascinert

Saken oppdateres.