Trærne ble plantet til ære for de åtte som ble henrettet av nazistene. Nå står bare stubbene igjen

ÅRSMARKERING: Dette bildet ble tatt under 70-årsmarkeringen for Arnøytragedien, som både fant sted ved   minnelunden i Kroken og her på gravlunden i Tromsdalen.

ÅRSMARKERING: Dette bildet ble tatt under 70-årsmarkeringen for Arnøytragedien, som både fant sted ved minnelunden i Kroken og her på gravlunden i Tromsdalen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi visste ikke at trærne var en del av minnelunden.

DEL

– Helt forferdelig! Går det an å gjøre noe sånt som det her? Hvem er det som har gitt tillatelse til dette? Jeg er helt rystet, sier Inger Rønne til NRK Troms.

Åtte trær ble i sin tid plantet i Granittvegen i Kroken i Tromsø som et minne over hennes far og de sju andre som ble henrettet 23. oktober 1943.

Nazistene pågrep dem etter at en angiver ga informasjon om en radiosender på Arnøya, som ble brukt til å oppgi sensitive opplysninger til de allierte styrkene.

Av dem som ble henrettet var syv fra Arnøya. Den siste var fra Tromsdalen.

– Gjør noe med oss

Nå står bare stubbene igjen, en uke før 75-årsmarkeringen som etter planen skulle være på minnelunden, hvor det også står en minnestein.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de trærne måtte hogges ned når minnelunden betyr så mye for oss. For 75 år siden ble åtte personer skutt her. Det er klart at det gjør noe med oss, sier Rønne.

DATTER: Inger Rønne mistet faren sin da han ble skutt av nazistene for 75 år siden. Dette bildet ble tatt under markeringen for fem år siden.

DATTER: Inger Rønne mistet faren sin da han ble skutt av nazistene for 75 år siden. Dette bildet ble tatt under markeringen for fem år siden. Foto:

Vil plante nye

– Vi visste ikke at trærne var en del av minnelunden. De sto litt på siden, derfor trodde vi ikke at trærne var en del av den, forteller styreleder Bjørnar Høgtun i Krokelva borettslag, som tar ansvaret for fjerningen av trærne.

Han opplyser til NRK at de ble saget ned av sikkerhetsårsaker. Nå vil borettslaget prøve å gjøre det godt igjen.

– Vi skal plante nye trær og forskjønne området, men det burde vært undersøkt først, innrømmer Høgtun.

Artikkeltags