«Anal-legen» får ikke lenger jobbe som lege

- Det har vært trivelig! Det er trivelige folk her oppe, jeg liker å jobbe med samer, sa en fornøyd Jan Mikael Nordfors, da karrieren som vikarlege var over i Kautokeino i februar 2005.

- Det har vært trivelig! Det er trivelige folk her oppe, jeg liker å jobbe med samer, sa en fornøyd Jan Mikael Nordfors, da karrieren som vikarlege var over i Kautokeino i februar 2005. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Jan Mikael Nordfors har fått sparken som lege gang på gang fordi han stakk fingeren opp i anus på pasienter. Nå har svenske myndigheter tatt fra ham retten til å jobbe som lege for godt.

Det melder NRK Sogn og Fjordane, ifølge iFinnmark.

Den beryktede «anal-legen» var kommunelege og vikarlege i blant annet Verren i Nord-Trøndelag, Jølster i Sogn og Fjordane, og i Kautokeino. Alle tre steder fikk han sparken for sin praksis med å stikke fingrene opp i bakenden på pasientene. En behandlingsmåte han sa skulle kurere ryggsmerter.

NRK skriver at de har gjort en rekke forsøk på å få Nordfors i tale, uten å lykkes. Hans advokat, Björn Gärde, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

 – Dette har ingenting med sex å gjøre. Når jeg har stukket fingeren inn i analåpninga til folk, har det bare vært for å hjelpe dem, forklarte Nordfors da han i 2006 måtte gå fra jobben som kommunelege i Trøndelag.

I februar året før, forlot han jobben i Kautokeino. Finnmark Dagblad intervjuet ham på siste arbeidsdag i samekommunen.

- Folk kommer inn her på kontoret på krykker, og jogger ut igjen. Det er jo reine hallelujaforhold her nå, skrøt Nordfors.

Men han ble langt fra geniforklart fra legestanden.

- Legestanden er en mafia, med fascistiske trekk. De var jo også de ivrigste nazistene under krigen, hevdet Jan Mikael Nordfors den gang.

Nordfors, som da hadde fungert som vikarlege i Kautokeino, hadde vært mye i mediene. Grunnen var hans uortodokse metode for å kurere ryggsmerter, nemlig med å gå gjennom «bakveien». Resultater til tross; legestanden har ikke godtatt behandlingen, noe han mener er et fascistisk trekk.

- Jeg får masse skryt for min behandling, og én klage. Så er jeg stemplet sexforbryter. Jeg tenner ikke særlig av å behandle 90 år gamle menn som ligger i sin egen avføring, sa legen til Finnmark Dagblad i 2005.

Han mener holdningen er «lavmål» og «under beltestedet».

Men det har slett ikke bare vært spøk i det siste. Nordfors har fått meget hard medfart for sine behandlingsmetoder. Og det har fått konsekvenser.

- Min karriere her i Norge er kjørt, dessuten føler jeg meg ikke trygg her, sa han.

- Men nå har jeg fått meg jobb i Göteborg.

- Hvordan har finnmarksoppholdet vært, spurte FD.

- Det har vært trivelig! Det er trivelige folk her oppe, jeg liker å jobbe med samer, sa en fornøyd svenske.

Mediene var han dog ikke like fornøyd med. Han kunne forstå at saken har hatt interesse, men mener han har blitt offentlig mobbet. Men han berømmer nordnorske medier for å være mer åpne for innspill enn hos «søta bror».

Kommentarer til denne saken