Gå til sidens hovedinnhold

Alvorlig smitteutbrudd

Alt må nå dreie seg om å stoppe smitten.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Nordnorsk debatt)

Flere nye tilfeller av koronasmitte i Tromsø gir grunn til alvorlig bekymring. I løpet av et døgn er det fredag morgen registrert åtte smittede, trolig med den muterte, engelske varianten som sprer seg veldig raskt.

Alt dreier seg nå om å stoppe smitten, og hindre et større lokalt utbrudd. Klarer vi ikke det, er det duket for nye restriksjoner og nedstengninger. Det er ingen tjent med, derfor må vi alle ta del i dugnaden som kan begrense utbruddet.

Meldingen om flere smittede i Tromsø kom på dagen ett år etter at det første tilfellet av korona i Norge ble registrert nettopp her. Men gjennom det året som har gått, har Tromsø greid å ha kontroll på smitten. Vi har opplevd noen utbrudd, som på Kongsbakken skole, men disse ble effektivt slått ned.

Nasjonal øker smittetallene med den muterte, engelske varianten. I flere byer har viruset løpt løpsk, og det snakkes nå om en tredje smittebølge nasjonalt. I Oslo har koronaen herjet i ukevis, og det er herfra kommunehelsetjenesten mener at utbruddet i Tromsø har sitt utgangspunkt.

Smitte-sporerne, og det kommunale korona-apparatet for øvrig, jobber på spreng med å hindre en alvorlig smitte-situasjon. Det arbeidet bør alle innbyggere i kommunen ta aktivt del i. Lav terskel for testing, avstandsregler og hygieneråd er en del av forholdsreglene. Dette er heller ikke, som kommuneoverlege Inger Hilde Trandem sa på pressekonferansen fredag, tidspunktet for fester og sammenkomster, det får vi vente med. Målet for helsemyndighetene er å få rammet inn utbruddet, da hjelper det selvfølgelig på at vi har færre kontakter enn vanlig.

Utbruddet har sin bakgrunn i forskjellige sosiale lag forrige helg. Det bekymringsfulle er at smitten har dukket opp på forskjellige steder, spisesteder og butikker der det vanker mange mennesker. Koronateamet i kommunen har satt opp ei liste over hvilke steder det gjelder, og personer som har vært innom her, anbefales å teste seg. Kommunen skal ha ros for tydelig og rask informasjon.

Smitteutbruddet viser hvor sårbare vi fortsatt er for viruset, og at pandemien ikke går raskt over med mindre vi bidrar selv. Vaksinasjonen er i gang, men har ikke den farten den burde ha hatt fordi tilgangen på vaksiner er for liten.

Det er vinterferie og mange er ute og reiser. Neste uke vil vi få svar på om også årets vinterferie har bidratt til å øke smitten. Tromsø har lenge vært forskånet fra utbrudd. Nå kan det være over oss. For å hindre en ny nedstengning av skoler, barnehager osv., er det viktigere enn noen gang at vi følger oppfordringen: test deg ved minste mistanke, vask og sprit hendene og hold avstand. Det er forhåpentlig siste kneika nå. Den klarer vi ved å følge kartet fra helsemyndighetene.

Kommentarer til denne saken