Finn Hågen Krogh (24) fra Alta og Tverrelvdalen IL hadde en svært tung sesongåpning på Beitostølen forrige helg.

Han kom likevel med på verdenscuplaget i finske Kuusamo denne helga, og lørdag har han gjort sine saker meget bra på den klassiske sprinten.

LES OGSÅ: Tverrelvdalen fikk med to løpere til verdenscup

Slo landsmann med én stav

Finnmarkingen ble nummer ni i prologen, og kvartfinalen hans ble svært dramatisk.

Først ble Ola Vigen Hattestad offer for et finsk fall, da han hektet seg opp og mistet viktige sekunder.

Dette oppfattet Krogh og landsmann Sondre Turvoll Fossli, som ga gass for å sikre seg en luke inn mot mål.

Den holdt hele veien, og inn på oppløpet sikret Krogh også seieren i kvartfinalen, og det skulle nesten bare mangle.

Turvoll Fossli knakk nemlig den ene staven på vei inn på oppløpet, og måtte spurte inn med bare én stav. Dermed seilte Krogh inn som vinner av kvartfinalen, mens Turvoll Fossli på meget sterkt vis holdt unna konkurrentene og ble nummer to.

Finn Hågen Krogh er dermed klar for semifinale i Finland, der det er stor norsk dominans på herresiden. Det er tre norske løpere i begge semifinaleheatene. Krogh går sammen med Turvoll Fossli og lillebror Tomas Northug.

Rå spurt i semifinalen

I semfinalen så det lenge litt tungt og vanskelig ut for Finn Hågen Krogh, og inn mot spurten lå 24-åringen litt inneklemt.

Men det han gjorde på oppløpet var kruttsterkt.

Han leverte en rå stakespurt og skled forbi italienske Federico Pellegrino, og ble dermed nummer to bak Turvoll Fossli. Det måtte han for å gå til finale, for tidene var svakere enn i den første semifinalen.

– Litt squash gjorde susen

I finalen skulle Finn Hågen Krogh ut mot Petter Northug, Eirik Brandsdal, Sergej Ustiugov, Aleksej Petukhov og Sondre Turvoll Fossli. Med andre ord fire nordmenn og to russere i finalen.

Der ble det etter hvert klart at kampen om seieren sto mellom Northug og Brandsdal, og det var sistnevnte som staket best på oppløpet og vant.

Like bak dem fulgte Sondre Turvoll Fossli, og Finn Hågen Krogh slo begge de russiske løperne med god margin og knep fjerdeplassen.

En svært imponerende prestasjon av finnmarkingen, og fire nordmenn på topp forteller om total norsk dominans på sprintsiden.

– Jeg var sliten på Beitostølen etter en rekke med hardøkter. Og når hodet til «Kroghen» ikke er på plass, da går det alltid ekstra dårlig. I dag konsentrerte jeg meg på å få ut overskuddet og da fungerte det bra. Litt squashspilling gjorde susen, sa Krogh til NTB.

Klubbkamerat Petter Eliassen var også med på verdenscuplaget i Kuusamo, men ble syk og er sendt hjem før søndagens 15-kilometer.

Den fantastiske norske dagen ble omtrent like strålende i dameklassen. Marit Bjørgen vant kvinnefinalen på den klassiske sprinten, etter at hun holdt unna for slovenske Katja Visnar i spurten. Maiken Caspersen Falla ble nummer tre.