De er tiltalt for å ha solgt 13,7 kilo amfetamin. Men politiet har ikke funnet et eneste gram

Tromsø 20151207.
Aktor, statsadvokat Torstein Lindquister, la mandag fram sin påstand i barnehagesaken i Tromsø der en 30 år gammel tidligere barnehageansatt er tiltalt for overgrep mot 17 barn.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Tromsø 20151207. Aktor, statsadvokat Torstein Lindquister, la mandag fram sin påstand i barnehagesaken i Tromsø der en 30 år gammel tidligere barnehageansatt er tiltalt for overgrep mot 17 barn. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tiltalen er klar i det som etter alle solemerker er tidenes største narkotikasak i Finnmark.

DEL

Ffire menn og en kvinne bosatt i Alta og Sør-Varanger har i lengre tid vært siktet i den omfattende saken. Denne uka skrev statsadvokat Torstein Lindquister ut tiltalen.

Det skriver iFinnmark.

Tre av mennene er tiltalt for omfattende salg av både amfetamin og hasj, mens en fjerde mann er tiltalt for pengetransport og oppbevaring av store mengder hasj.

En kvinne (47) fra Sør-Varanger skal ha hjulpet med pengetransport ut av landet til Russland.

LES OGSÅ: Litauer (35) mener medsiktet lyver for å involvere ham i dopsalg

Politiet mener en 35 år gammel Alta-mann opprinnelig fra Litauen er hovedmann i saken. Hans forsvarer, Sverre Sjøvold, opplyser til iFinnmark fredag at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Fakta om narkosaken i Alta og Sør-Varanger

 • Politiet pågrep i juni 2015 tre menn i saken, som ble siktet for grovt narkotikalovbrudd. Saken viste seg å bli den største narkodommen som noen gang er avsagt i Finnmark.
 • En 28 år gammel mann fra Alta erkjente omfattende narkosalg.
 • En 35-åring og en 42-åring bosatt i Alta, opprinnelig fra Litauen, ble også pågrepet.
 • Saken innbefatter salg av 15 kilo hasj og nær 14 kilo amfetamin rundt om i Finnmark.
 • Hasjen stammer fra et beslag, mens politiet har funnet lite av amfetaminen. De mener imidlertid et «narkoregnskap» og forklaringer fra enkelte av de tiltalte beviser dette.
 • Narkotikaen ble smuglet inn i landet fra Litauen, via Finland. Omsetningen ble smuglet ut av landet til Finland og Russland.

Slik ble dommen

 • Saken gikk i Nord-Troms tingrett, som 18.11.16 avsa følgende dom:
 • En litauisk mann (42) med bosted i Alta ble frikjent. Han var den eneste som nektet all skyld i saken. Politiet anket ikke frikjennelsen.
 • Den antatte hovedmannen, en litauisk mann (35) med bosted i Alta, ble dømt til fengsel i ti år. Han fikk også inndratt 3,5 millioner kroner og en Mercedes. Han anket dommen.
 • En 28 år gammel bedriftseier fra Alta ble dømt til fengsel i sju år. Han må betale tilbake en million kroner retten mener han har tjent på narkosalget. Han anket dommen.
 • En 53-åring fra Sør-Varanger er dømt til fengsel i fire år og seks måneder. Han får indratt en halv million kroner. Han erkjente narkosalg, men har anket straffeutmålingen.
 • En kvinne (47) fra Sør-Varanger ble dømt for å ha hjulpet til med transport av penger fra salget til Russland. Hun ble dømt til samfunnsstraff i 176 timer, og aksepterte dommen.
 • Ankesaken skal opp i Hålogaland lagmannsrett i mai 2017.

Store mengder hasj tatt

Politiet beslagla 16 kilo hasj i en garasje i Burfjord i Troms 10. juni i fjor. Det er også gjort beslag av 1,7 kilo hasj i Kirkenes, samt noen mindre beslag i Alta, bekrefter statsadvokaten.

Men når det gjelder de 13,7 kiloene med amfetamin, som er det som gjør at saken rammes av strengeste delen av narkotikabestemmelsen, må påtalemyndigheten overbevise retten på annet vis.

– Det er ikke beslaglagt noe amfetamin. Men vi mener å kunne bevise at de har omsatt store mengder av dette stoffet i hele fylket ut fra Alta og Kirkenes, sier Lindquister.

Straffeloven § 162

 • Narkotikabestemmelsens andre ledd kan gi fengsel i inntil ti år.
 • Grensa opp til tredje ledd (meget betydelig kvantum) går ved 750 gram for heroin, tre kilo for amfetamin, og 80 kilo for hasj.
 • Strafferammen blir da fengsel i tre til 15 år. Blir man dømt som en «virkelig stor bakmann», kan 21 års fengsel benyttes.
 • Denne bestemmelsen ble opphevet da den nye straffeloven trådte i kraft 1.1.2015. Narkotikalovbrudd rammes nå av § 231 og § 232 (grov).
 • § 60a (organisert virksomhet) kan gi inntil fem år høyere straff.

Narkoregnskap

Av tidligere fengslingskjennelser i saken har det framgått at politiet her baserer seg på vitneforklaringer fra noen av de involverte, samt det de mener er et slags narkotikaregnskap.

I disse dokumentene har det vært nevnt en mengde på fire kilo amfetamin, men nå mener påtalemyndigheten altså å kunne bevise vesentlig mer omfattende salg.

LES OGSÅ: Alta-mann la kortene på bordet

– Hvor mener dere narkotikaen kommer fra?

– Litauen pekes ut som en nærliggende kilde, da to av de tiltalte er derfra. Men vi har ikke kommet helt til bunns i det.

I tiltalen står det beskrevet at to av de tiltalte har hjulpet til med å frakte til sammen 600.000 kroner ut av landet til Russland. De pengene skulle trolig tilbake til Litauen.

FIKTIVT: Politiet mener denne boligen i Alta var et påskudd for at den ene litaueren skulle kunne forklare sine mange reiser til Norge.

FIKTIVT: Politiet mener denne boligen i Alta var et påskudd for at den ene litaueren skulle kunne forklare sine mange reiser til Norge.

– Er dette penger som ikke har blitt oppdaget i tollen, eller er det gjort pengebeslag?

– Man har jo lov til å ha med seg en viss sum av gangen over grensa, så trolig har de hatt en lovlig mengde valuta av gangen. Vi kjenner ikke til antallet turer det et snakk om, men det er en god del penger, sier statsadvokaten.

Over fire års tid

Etter det han kjenner til, er dette den største narkosaken i Finnmark noen gang. Grunnet mengden stoff er det Riksadvokaten som har besluttet tiltale på de alvorligste punktene.

I tiltalen mener påtalemydnigheten å kunne bevise at omsetningen har foregått fra 2011 til 2015.

– Mener dere disse i praksis har stått for det meste av narkotikaomsetningen i Finnmark over flere år?

– Jeg har ikke oversikt over hvor mye som brukes årlig. Men dette er jo store mengder, så det er grunn til å tro at det er en sentral kilde, svarer Lindquister.

Har erkjent mye

Tiltalebeslutningen beskriver handel gjort i Troms, Alta, Sør-Varanger, Karasjok og Tana.

Tre av de tiltalte har ifølge politiet omsatt så store mengder amfetamin at de kan dømmes etter tredje ledd i narkotikaparagrafen. Det er en nå 28 år gammel mann fra Alta, 35-åringen fra Litauen og en 53 år gammel mann fra Sør-Varanger.

28-åringen fra Alta har i avhør erkjent omfattende narkotikasalg, og implisert flere av sine medtiltalte. Men det er uklart hvordan han stiller seg til den endelige tiltalen.

Advokat Arne Donald Andersen representerer 53-åringen. Mannen har erkjent de faktiske forhold han er forelagt av politiet, har Andersen tidligere uttalt til iFinnmark.

Artikkeltags