Her er årets stolteste for banksjefen: - Et enormt lykkekick

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag fikk banksjef Jan-Frode Janson endelig napp.

DEL

- Jeg sto der i båten. Og så nappet det. Da er alt fokus på fisken. Du går inn i en boble. Får kjempet den inn til land - du ser den komme nærmere... Så ruser den utover igjen. Snella kviner! Men til slutt havner den i håven. Det var et enormt lykkekick!

Banksjef Jan-Frode Janson forteller animert fra fredagens personlige seier i Altaelva. Janson fanget seg en laks på rundt 11 kilo.

- En storlaks! Eller, det er det jeg kaller det. I Alta er det kanskje bare en laks.

Hobbyfisker

Janson er hobbyfisker. Det har han vært siden han var fem år. Da pleide foreldrene å tjore han fast i skøyta, utstyre han med fiskestang, og sånn gikk no dagan.

Har du lyst til å dele ditt fiskebilde og din fiskehistorie med oss? Send ditt bilde her! Vi trekker fem vinnere som hver får ti flaxlodd.

- Da jeg var 10-11 år fikk jeg en torsk på 16 kilo på den måten. Jeg heiv meg over den da den kom opp i båten - jeg gikk all in. Det var noe av den følelsen jeg kjente i Altaelva! Og fra da var jeg totalt hekta.

Hver sommer gikk turen nordover, til Efjorden i Balllangen - farens hjemplass. Faren er fiskegal. Det går visst i arv.

- Nå er minstedattera mi hektet. Hun er tolv. Og hvis vi ikke har planer for en dag, er det alltid fisking som gjelder. Småsei på Hella, eller turer til hytta i Salangen. Vi var selvfølgelig med på Millionfisken, forresten. Hele familien fikk fisk. Sett bort fra meg. Men det ble ingen premier, da.

En drøm i oppfyllelse

Fangsten i Altaelva er Jansons største noensinne. Han kaller det en drøm som gikk i oppfyllelse.

- Jeg har fått større laks før - i Namsen i Trøndelag. Men dette er den største opplevelsen. Det har nok med stedet å gjøre. Altaelva! Omgivelsene, mystikken. Det er helt fantastisk der. Etter den fangsten følte jeg litt at jeg fløy til Tromsø på egne vinger i går!

- Var det første gang i Altaelva?

- Nei, jeg har vært her tre ganger før. Da har jeg fått sjøørret og smålaks. Aldri noe som dette. Jeg er så fornøyd!

Janson sier han ikke er noen typisk «fiskenerd» - han har ikke fancy utstyr, binder ikke fluer selv, og jakter ikke verden rundt etter gode elver. Men han fisker med en gang anledningen byr seg.

God mat

- Hva er det med fisking?

- Jeg elsker å være ute i naturen - spesielt nordnorsk natur. Det er fantastisk storslagent her, i kombinasjon med at naturen er svært tilgjengelig. Men jeg sliter litt med bare å rusle rundt. Jeg vil gjerne ha et formål. Det være seg fisking, bærplukking, eller kanskje en topp. Med fisking kommer den ekstra spenningen, sier Janson.

At fisking er en aktivitet som generasjoner kan samles om, trekker banksjefen også frem som en stor fordel.

- Og så er det veldig god mat! Så store naturopplevelser, spenning, at det går på tvers av generasjoner og at det gjerne blir god mat av det, er noe av det jeg setter pris på med fisking!

Jan-Frode Janson er slett ikke den eneste som koser seg med fisking nå for tida. I sosiale medier fortelles det stadig små og store fiskefortellinger - og bilder deles flittig - både av svære kveiter, bittesmå ørret og det sørgelige avslitte snøret - der verdens største laks (eller var det elvebunnen?)nok en gang vant kampen over mennesket.

Har du lyst til å dele ditt fiskebilde og din fiskehistorie med oss? Send ditt bilde her! Vi trekker fem vinnere som hver får ti flaxlodd.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken