Alt gikk galt da Stein skulle ro fra USA. Nå har båten dukket opp i fjærsteinene i Troms: - Jeg trodde min siste time var kommet

JULING: Fox II bærer preg av å ha fått skikkelig juling, men er fortsatt hel og tilsynelatende uten hull i skroget.

JULING: Fox II bærer preg av å ha fått skikkelig juling, men er fortsatt hel og tilsynelatende uten hull i skroget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stein Hoff (70) ble reddet da robåten gikk rundt i ni meter høye bølger. Så forsvant den sporløst på havet.

DEL

Historien om Stein Hoff og Fox II starter på Manhattan i New York 15. mai 2016. 70 år gamle Hoff la da ut på sin hittil mest strabasiøse rotur, med Isles of Scilly, vest av Cornwall i England, som endelig mål.

Ferden over Atlanteren i den 7 m lange robåten FOX II skulle ta 90 dager, med roøkter på mellom 12 og 15 timer hver dag. 70-åringen holdt god fart, og hadde rodd i 84 døgn, da han ble truffet av en skikkelig storm nordøst for øygruppa Azorene, omlag 500 nautiske mil fra Irland.

I vind på 50-60 knop og bølger på 7–9 meter, sloss Hoff mot naturkreftene i flere timer.

- Roret og drivankeret røyk, og årene knakk. To ganger ble jeg liggende nesten opp ned i mange minutter da båten ble slått overende og holdt slik av vinden, da trodde jeg min siste time var kommet. Det er så kaldt i vannet, og hvis båten ikke hadde rettet seg, måtte jeg ha ventet til vannet rundt meg steg, slik at jeg kunne få opp luka og komme meg ut og opp på kjølen. På vei ut måtte jeg samtidig ha frigjort redningsflåten bundet til dekket, forklarer han. Sjansene for å klare dette og overleve i uværet ville vært små.

STARTEN: Her ror Stein Hoff forbi frihetsgudinnen i New York, i starten på turen over Atlanterhavet. Det skulle senere vise seg å bli en strabasiøs og farlig ferd.

STARTEN: Her ror Stein Hoff forbi frihetsgudinnen i New York, i starten på turen over Atlanterhavet. Det skulle senere vise seg å bli en strabasiøs og farlig ferd. Foto:

Sendte nødsignal

Etter de to episodene opp ned og gjentatte ganger da båten rullet helt rundt, av og til med stor fart og betydelige skader på båt, årer og annet utstyr, utløste Hoff nødpeilesenderen kl 07 lokal tid.

- Etter det fortsatte jeg å rulle rundt flere ganger, men de siste timene løyet det litt, og det kom ikke flere rullinger, forteller han.

Bulkcarrier «Ludolf Oldendorff» var da på vei for å redde Hoff, og noen timer senere, kunne han heises tilnærmet uskadd om bord i det 300 m lange skipet.

- Det var nok et av de lykkeligste øyeblikkene i mitt liv. Folk har i ettertid spurt meg om vannet var kaldt, men jeg husker ikke det. Det var vanskelig nok å ta seg ombord, tankeren gikk i ballast, og det var 18 m opp til dekk. Leideren gikk opp og ned med 3-4 m mens den pendlet og vred på seg, det var ikke mulig å entre den, jeg havnet i vannet og lå der et par minutter, men var bundet med en line fra redningsvesten opp til dekk, forteller Hoff.

Han glemmer ikke reaksjonen til mannskapet som omsider fikk trukket ham opp, da han endelig sto på utsiden av dekk,

- Det første de sa var «Oh, my God - you are old!», sier Hoff og ler.

I bølgenes vold

«Ludolf Oldendorff» prøvde å ta FOX II i slep med tanke på å løfte den om bord når været løyet, men tauet røyk etter en times tid og Hoff måtte overlate den vesle farkosten i bølgenes vold. Det ble siste gang han så båten.

- Jeg hadde et håp om at den ville klare seg, for den sendte posisjonssignal helt til 28. september. Da var den utenfor Nord-Skottland, men drev antagelig av kysten igjen pga. en periode med sterk sørøstlig vind, jeg antar jeg at den etter det har drevet mellom Orknøyene og Shetland, sier Hoff.

Han trodde kanskje båten ville drive i land i Lofoten, men etter hvert som månedene gikk, svant håpet. Så kom det en telefon fra 14 år gamle Trygve Tidemann sist søndag.

- Det var sønnen min, Trygve, som oppdaget båten. Vi har hytte på Spildra, og var ute på fisketur da han fikk øye på noe i fjæra på yttersia av Spildra. Trygve sier til meg at han tror det ligger en båt der, forteller Ivar Bjørklund fra Tromsø.

Husket historien

I ruskete vær tok de to seg inn til land mellom dønningene, for å ta båten i nærmere øyesyn. Da 14-åringen Trygve Tidemann fikk se den, dro han umiddelbart kjensel på navnet.

- Han hadde sett filmen Oskars Amerika, som handler om noen som skal ro til Amerika, med en båt som heter Fox, forteller Bjørklund.

Tilfeldighetene ville det nemlig slik at det nylig er utgitt en barnefilm, «Oskars Amerika», som trolig er inspirert av den samme Atlanterhavsbragden som Hoff i sitt forsøk ville gjenta.

Frank Samuelsen og Georg Harbo var to norske emigranter som i 1896 ble de første til å ro over Atlanterhavet fra USA til England. Destinasjonen var den gangen også Isles of Scilly, og duoen klarte det på 55 dager. Båten het Fox og unge Oskar i filmen, er etterkommer av roeren Harbo.

- Trygve husket også vagt saken med Stein Hoff, som skulle ta den samme turen over Atlanteren, og ble reddet utenfor kysten av Irland, sier Bjørklund.

FISKETUR: Ivar Bjørklund og sønnen Trygve Tidemann (11) var på fisketur på Spildra, der de har hytte, da Trygve oppdaget båten som lå i fjæra.

FISKETUR: Ivar Bjørklund og sønnen Trygve Tidemann (11) var på fisketur på Spildra, der de har hytte, da Trygve oppdaget båten som lå i fjæra. Foto:

Kastet seg på telefonen

De to gikk over båten, som til tross for all julingen, ser ut til å være ganske hel i baugen. Tingene til Hoff lå fortsatt i forpiggen, og Trygve plukket med seg det amerikanske flagget, som fortsatt var intakt. De knipset også en rekke biler av båten.

Vel hjemme leste de hele historien om Hoff og hans vågale forsøk på nettet. Ombord i båten fant far og sønn telefonnummer og kontaktinformasjon til Stein Hoff. Trygve syntes han måtte gi beskjed om at båten var funnet, og kastet seg på telefonen.

- Han ble i fyr og flamme da han fikk høre at vi hadde funnet båten. Han berget såvidt livet da han skiltes ad med den, og ble veldig overrasket da han fikk høre at den dukket opp her, sier Bjørklund.

Båten er trolig langt unna sjødyktig, men fortsatt full av tingene til Hoff. En lokal fisker, Jan Erik Pedersen, har i ettertid dekket den til med presenning, og skrevet på hvem den tilhører, slik at ingen skal falle for fristelsen å ta med seg noe.

- Den er kastet langt opp på land, og der ligger den trygt til den eventuelt blir hentet, forteller Ivar Bjørklund.

Skal på museum

Det kan bli snart, ifølge Stein Hoff. Han har nemlig en plan for FOX II, og gleder seg til å se den igjen.

- Tuten over Atlanteren var sponset av Ripleys believe it or not, som har flere museum for rariteter, både i USA og i London. De har også et museum i København. En del av avtalen var at de skulle kjøpe båten da jeg kom i land, men den forsvant jo, sier Hoff.

Han er usikker på om det vil være mulig å få båten fra Spildra i ett stykke, men håper det lar seg gjøre.

- Jeg er spent på å se hvilken stand den er i, men ut fra bildene ser det ut til at blant annet den viktige vannmaskinen fortsatt er der. Den filtrerer saltvann, og det er det som gjør slike ekspedisjoner i småbåter mulig, sier han.

Kahytten og flere lagerrom er ellers fulle av is, og Hoff regner med å måtte vente flere uker, før det går an å få tømt den for is og vann og se hvilke eiendeler som fortsatt finnes ombord. Blant annet er det mye frysetørret Real Turmat produsert i Tromsø av DryTech!

- Det er jo litt artig at den har fulgt etter meg hjem til Norge, og selv om det ikke gikk helt som planlagt, er det jo en spennende historie. Ripley’s har allerede sikret seg flere av tingene jeg hadde med da jeg ble berget, de er veldig begeistret for at det amerikanske flagget er intakt og at logoene deres fortsatt er tydelige og skal nå skrive en nyhetssak om funnet av båten på sine hjemmesider, forteller Hoff.

Gir seg ikke

Hoff, som nå er 71 år, har fortsatt ikke gitt opp drømmen om å krysse Atlanteren alene. Til tross for den skremmende opplevelsen, har han ikke fått skrekken.

- Jeg vil gjerne gjøre det om igjen, men det er et økonomisk spørsmål om det er mulig. Jeg har ingen problemer mentalt, og er fortsatt i god form, sier han selv.

Han holder nå på å skrive ferdig en bok om sine egne og familiens roturer. I 1997 rodde han fra Tenerife til Barbados på 69 døgn med Arvid Bentsen, i 2002 rodde han alene fra Lisboa til Guyana i Sør-Amerika på 97 døgn.

Han har også krysset Atlanterhavet sju ganger i seilbåt, første gang med kona Diana og barna Elisabeth og Martin under starten på fem års jordomseiling i 1977. Datteren Elisabeth havarerte selv i sitt forsøk på å ro alene i 1999. Mor Diana gjorde det i stedet i ny båt 1999-2000 på 113 døgn.

- I boken er det litt fra hver tur, og mye om forsøket i fjor. Men det kan fortsatt bli flere turer, jeg har ikke gitt opp ennå, og drømmer må man ha, sier han lurt.