Roar Evjen, konstituert seksjonsleder for hjemmetjenesten i Tromsø og leder av det praktiske arbeidet for å hindre korona-spredning, frykter at mangelen på smittevernutstyr kan bli prekær.

– Jeg ser at vi bruker enormt med smittevernutstyr. Hvis vi ikke får inn mer, vil vi gå tom i løpet av neste uke.

Evjen og kommunen ber bedrifter om å bidra med smittevernutstyr. Det samme gjelder privatpersoner som har noe til overs.

– Vi ber om hansker, frakker, masker, hårnett og desinfeksjonsmiddel fra kommunens bedrifter og privatpersoner. Kommunen ber ikke om alt utstyret, for alle burde ha litt i reserve.

Nesten tomt for Antibac

Han forteller til Nordlys har de har tatt av hele kommunen sin beholdning.

– Hos flere sykehjem er det nesten tomt for Antibac. Det tar ikke lang tid før de er tomme. Hvis noen har smittevernutstyr liggende setter vi voldsomt pris på om vi kunne fått dette. Ta kontakt med meg, eller Kine Nordmo-Stykket, sier Evjen.

Han fortsetter:

– Det er ingen grunn til å tro at antall smittede går ned med det første.

Utstyr fra leverandører er bestilt, men kommunen har fått opplyst at leverandørene ikke klarer å levere.

- Vi har i flere uker forsøkt å fylle opp lagrene våre. Leverandørene sier det er tomt, sier Evjen.

Har du utstyr som kommunen kan få, så kan du kontakte Roar eller Kine på Roar.Evjen@tromso.kommune.no og Kine.Nordmo.Stykket@tromso.kommune.no

Vil slite

Helsepersonell må så langt det lar seg gjøre sikres fra kontakt med smitte.

– Hvis vi går tomme, vil vi slite med å sikre helsepersonell som er i kontakt med smitte. Det vil være veldig uforsvarlig, og vi vil stå i en veldig vanskelig situasjon.

Personellet på flyplassen må bytte utstyr ofte. Frakkene som brukes må blant annet skiftes ofte, forteller Evjen.

Også Helse Nord har sendt ut en anmodning til næringslivet i Nord-Norge.

– Norge er i en krevende situasjon med koronautbruddet og dyktige medarbeidere i både kommunehelsetjenesten og sykehusene gjør en fantastisk jobb med å sikre liv og helse. Helse Nord oppfordrer næringslivet til å bidra i dette viktige samfunnsoppdraget. Det kan være mange bedrifter som har utstyr på lager som de i denne utfordrende situasjonen kan avse. Kommunehelsetjenesten og våre sykehus har gode rutiner for å begrense bruk av smittevernutstyr, likevel vil det være stor risiko for at vi ikke har tilstrekkelig, sier styreleder i Helse Nord RHF, Renate Larsen, i en pressemelding.