Same anmelder spritprodusent for krenkende spritnavn

Oslo  20130104.
Beslag på Tollvesenet i Oslo. Norske tollere kan DISKRIMINERER: En spritprodusent er anmeldt for diskriminering etter å ha kalt brennevinmerket sitt for "Joik".
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix (Innfelt: Faksimile fra Lapland Spirits)

Oslo 20130104. Beslag på Tollvesenet i Oslo. Norske tollere kan DISKRIMINERER: En spritprodusent er anmeldt for diskriminering etter å ha kalt brennevinmerket sitt for "Joik". Foto: Lise Åserud / NTB scanpix (Innfelt: Faksimile fra Lapland Spirits) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lapland Spirits har kalt et ny brennevinsmerke for "Jojk". Det liker en svensk same dårlig.

DEL

En samisk mann fra den svenske fjellsamebyen Lainiovuoma i Nord-Sverige, har anmeldt spritprodusenten Lapland Spirits til diskrimineringsombudet i Sverige for å ha kalt et brennevinsmerke for "Jojk".

Det melder nsd.se på sine nettsider.

Han mener navnet er krenkende fordi det spiller på bildet av "den fulle samen som joiker med en flaske brennevin" - og at denne stereotypien har blitt brukt til å gjøre narr av samer i generasjoner.

Han skriver i sin anmeldelse at han ikke ønsker at hans kultur skal bli synonymt med alkoholkonsum og fylla, ettersom "alkohol aldri har vært en del av den samiske kulturen. Jeg vil ikke at man forsterker negative stereotypier gjennom å kalle alkoholholdige produkter for for eksempel "Jojk".

Han mener at navnet skader samers selvbilde og egenoppfatning av deres kultur. Det er ikke klart hva diskrimineringsombudet har konkludert med eller hva spritprodusenten har svart etter mannens uttalelse.

Artikkeltags