"Vet du ikke hvem jeg er?" er et spørsmål vaktene ved utesteder ofte får slengt i ansiktet når de må avvise fulle folk i døren ved julebordstider.
- Det å avvise gjester for at de er for snytt kan være fryktelig vanskelig, spesielt for gjestene som er på julebord og ute med kolleger og får vite i døren til utestedet kanskje klokken 23.00 at kvelden er over. Da får ofte vaktene spørsmålet: "Vet du ikke hvem jeg er?". Ofte er det folk som ser på seg selv som edruelig og som ikke går ut på byen så mye ellers. Det er ofte mer krevende enn normalt, fordi gjestene er ikke vant til å bli avvist, sier advokat Eskild Freibu.
- Folk har kanskje betalt dyre billetter, og så får du beskjed om at du ikke kommer inn, legger Freibu til.
Han jobber som advokat hos Advokatfirma Freibu AS i Tromsø. Han har bevilgningssaker som spesialfelt og har tidligere jobbet flere år som saksbehandler i Tromsø kommune. Han er også engasjert i Helsedirektoratets Kompetansesenter Rus, Nord-Norge.
Han har skrevet en artikkel rettet til problemstillinger som ofte oppstår i julebordsesongen. Han skriver om de største utfordringene som julebordsesongen skaper for skjenkevirksomhetene, med anbefalinger om hvordan disse best kan håndteres.
I artikkelen lister Freiberg opp følgende hovedpunkter:
- avvisningsplikten
- overskjenkingsforbudet
- langingsforbudet
- bortvisningsplikten
- medbrakt alkohol
- legitimasjon
- omsorgsplikten
- alkoholreklame
- forsvarlighetskravet
LES HELE ARTIKKELEN HER: Utfordringer i julebordsesongen for skjenkenæringa
I tillegg til det å avvise gjester som er for full er det flere andre elementer som gjør julebordsesongen mer krevende enn normalt for utestedene. Spesielt med tanke på at det ofte er gjester som ikke går ut på byen så mye ellers.
- Inne i lokalene er det blant annet dette med medbrakt. Det å beslaglegge dette av godt voksne folk oppleves ofte som vanskelig, sier Freibu.
- I tillegg er folk ofte litt ekstra "gira" på julebord, og det kan noen ganger være slik at folk oppfører seg omtrent som om man er på et russetreff, sier han videre.
- Julebordsesongen er ekstraordinær på mange måter.
Her kan du lese hele artikkelen: Utfordringer i julebordsesongen for skjenkenæringa