I denne Troms-kommunen fikk halvparten av de mindreårige kontrollørene kjøpe alkohol

FIKK KJØPE DRIKKEVARER: Denne Coop Extra-butikken på Storslett var blant butikkene hvor de mindreårige kontrollørene fikk kjøpe alkoholholdige drikkevarer.

FIKK KJØPE DRIKKEVARER: Denne Coop Extra-butikken på Storslett var blant butikkene hvor de mindreårige kontrollørene fikk kjøpe alkoholholdige drikkevarer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De omtaler seg selv som en "litt hemmelig tjeneste" og avslørte butikkene i Troms.

DEL

Ungdomsorganisasjonen Juvente har vært ute å kjøpt alkohol i landets butikker, men det er bare de som er mellom 12 og 16 år som er på handletur.

Det gjør de for å avdekke om det er mulig å få kjøpt alkohol, selv om man ikke er gammel nok.

I rapporten de har laget poengterer de selv at det ikke er en kvalitativ studie, men alle tall er basert på 5 forsøk, eller flere.

I butikkene i Nordreisa fikk testerne, på mellom 12 og 16 år, kjøpt alkohol på 3 av 6 forsøk. Kommunen i Nord-Troms kommer dermed på 6. plass i landet, med dårligst plassering.

I Harstad var det 2 av 7 ungdommer som fikk kjøpt alkohol i dagligvarebutikken.

I Målselv fikk 1 av 5 kjøpt alkohol.

– Politisk kampanje

25 år gamle Øyvind Kind Robertsen i Juvente, sier han er skuffa over tallene.

– Tallene generelt viser at det er dårlig kontroll med alkoholsalget i hele landet. Det er enkelte kommuner som har en lang vei å gå, sier Øyvind Kind Robertsen i Juvente.

– Men er dette så farlig?

– Vi er ikke så naiv at vi tror at dette er den eneste måten ungdom får tak i alkohol, men salg av alkohol i butikk burde være enkelt å ha kontroll på.

– Du sier selv at dette ikke er en kvalitativ studie, det finnes ikke tall fra Tromsø?

– Dette er jo en politisk kampanje, og ikke forskning. Vi ønsker bare å si at systemet ikke fungerer. Det er det vi kan si.

– Dersom dette er en politisk kampanje, så er det vel en fordel at tallene er høye?

– Det er sant, men vi ønsker likevel at tallene skal være lave. Vi gjør det for å finne ut om dette er et problem. Dette handler også om at kommunene har for dårlig kontrollrutiner, og at butikkene er for dårlig å spørre om legitimasjon, sier Robertsen.

– Skjedd er skjedd

Butikken Coop Extra på Storslett kom dårligst ut. Her fikk ungdommene kjøpt alkohol på begge forsøk.

Butikksjef Tatiana Samuelsen sier hun ikke er kjent med kontrollen.

– Skjedd er skjedd, og det er beklagelig, men jeg kjenner ikke til det. At det er periodiske kontroller er helt i orden, men dette var ikke helt greit, sier Samuelsen.

Mesteparten av alkoholen som blir kjøpt i undersøkelsen, blir i følge Juvente slått ut.

- Og noe blir brukt i kampanjeøyemed for å synliggjøre volumet av hva mindreårige får kjøpe, avslutter Øyvind Kind Robertsen.

Artikkeltags